Burundi je v souvislosti s kávou často přehlížena ve srovnání se sousedními východoafrickými státy jako je Etiopie nebo Kenya. Přitom v zemi kávu pěstují téměř výhradně drobní zemědělci a většina jejich produkce má výjimečnou kvalitu. Díky svým super sladkým, čistým a často květinovým kávám se ale Burundi stále častěji prosazuje na mapě výběrové kávy.

POPIS KÁVY A ZPRACOVÁNÍ

Tato káva pochází ze severozápadní části země a roste ve výšce kolem 1800 metrů nad mořem. Zrna odrůdy Bourbon jsou ručně sbíraná drobnými farmáři a následně se donáší do zpracovatelské stanice Gahahe. Prvním krokem zpracování je třídění za pomocí vody v malých nádobách, kdy kvalitní plody klesají ke dnu a ty nekvalitní zůstávají na hladině. Poté jsou plody sušeny na vyvýšených stolech, kde se pravidelně přehrabují pro zajištění rovnoměrného sušení. Zároveň je třeba je přikrýt plachtou v nejteplejších fázích dne, v noci a pokud prší.

Kávu Burundi Gahahe si nejlépe vychutnáte na espressu nebo filtrovaných způsobem přípravy jako je V60, aeropress nebo chemex. V chuti můžete najít borůvky, třešně a hořkou čokoládu.

SLOVO PRAŽIČE

„U kávy Burundi Gahahe volím rychlejší pražení a nižší konečné teploty než u jiných káv. Chci v ní zachovat její příjemnou aciditu, říká hlavní pražič Kamila.

STANICE GAHAHE A OBLAST KAYANZA

V oblasti Kayanza, odkud tato káva pochází, žije 1740 drobných pěstitelů, kteří kávu dodávají do zpracovatelské stanice Gahahe. Ta je jednou ze třinácti stanic, které spolupracují s organizací Bugestal, která pomáhá s produkcí kvalitních káv a stará se o zlepšování kvality života farmářů a rovnost podmínek v pěstování kávy. Stanice Gahahe je vybavena 10 fermentačními tanky, 4 třídícími stoly a 180 stoly na sušení a může vyprodukovat až 750 tun kávy za sezonu.

Každá pěstitelská rodina vlastní kolem 200 – 250 kávovníků, o které se většinou stará svépomoci. Většina kávovníků je však už přes 50 let stará a tímto klesá produkce i kvalita kávy. Vzhledem k nevelké ploše pozemků k obhospodařování je problematické vyřadit stromy na dobu 3-4 let, než začnou nové kávovníky rodit. Na podporu obnovy stromů tak Bugestal pěstuje a výhodně farmářům prodává sazenice tak, aby se celý proces urychlil.

I malé vzdálenosti mohou být pro farmáře časově náročné a nákladné, proto mohou farmáři svá zrna nosit do jednoho z 12 sběrných míst rozmístěných v pěstitelských oblastech nedaleko Gahahe, odkud jsou bez poplatku převezena do zpracovatelské stanice.

KÁVA A SPOLEČNOST GREENCO

Káva má pro rodiny a celou zemi prvořadý význam. Vzhledem k tomu není zdokonalování a rozšiřování kávové infrastruktury jen cestou ke zlepšení příjmů, ale také způsobem k rozvoji výdělečného potenciálu celého národa.

O rozvoj se stará například společnost Greenco, která dohlíží na 13 zpracovatelských stanic v oblasti Kayanza a její péče tak sahá do více než 15 000 domácností drobných zemědělců.

Greenco spolupracuje s mladými absolventy agronomie, aby zajistila školení zemědělců a správu mycích stanic. Přispívá tak i ke snižování míry nezaměstnanosti mladých lidí, která na celostátní úrovni sahá k 50%. Mladým absolventům nabízí slušný plat a výhody (dům, motorka, zdravotní péče) a skutečné kariérní vyhlídky.

Kromě kvality a produktivity se Greenco zabývá i zlepšováním sociálně-ekonomických a ekologických podmínek v okolí zpracovatelských stanic. Pro své farmáře pořádá školení o zemědělských postupech, ale také o rovnosti žen a mužů, finančním plánování, plánování rodiny a podobně. Na svých stanicích používá zařízení na úpravu vody, solární panely a baterie. Čistí odpadní vodu ze zpracování a energii z panelů využívá na provoz stanic. Ekologické řízení má pro společnost zásadní význam.

OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY

Tato káva patří do edice LIMITED EDITION. Vyzkoušejte další kávy z této edice, které nabízí širokou škálu chutí a vůní z celého světa.

ochutnejte podobné kávy