Kolumbie produkuje a vyváží kávu proslulou svým plným tělem, čistou kyselostí a bohatou dochutí od počátku 19. století. Různé podnební a geografické podmínky napříč celou zemí v kávách vytváří jedinečné chutě. Taktéž to znamená, že doby sklizně jsou různé: Kolumbie produkuje čerstvé zrno téměř po celý rok.

POPIS KÁVY A ZPRACOVÁNÍ

Proces dekofeinizace je relativně jednoduchý. Kávová zrna se zvlhčí vodou, poté se promyjí přírodní sloučeninou z melasy, která na sebe naváže kofein a ze zrn jej vyplaví. Přitom ale nezbavuje zrno chuti a vůní, v kávě zanechává většinu aromatických látek. Po dosažení požadované hladiny kofeinu se zbytky sloučeniny ze zrnek odstraní napařováním.

S vědomím, že proces dekofeinizace zvyšuje sladkost a kyselost, se pro výrobu této kávy hledá zrno s plným tělem, vysokou sladkostí a nízkou kyselostí. Takto vznikne sladký, vyvážený šálek kávy, který je v kategorii bezkofeinových káv pravděpodobně tím nejlepším na trhu. I proto jsme při ochutnávání téměř nepoznali, že jde o kávu bezkofeinovou. Co jsme však poznali, byla chuť karamelu, oříšků, čokolády a jablka.

SLOVO PRAŽIČE

„Tato káva mi dala obzvlášť zabrat, je totiž díky svému zpracování velmi citlivá na teplotu a další vlivy a velmi brzy začíná pouštět oleje. A najít průsečík toho, kdy ještě nepouští tolik olejů a není chuťově syrová/zeleninová je docela oříšek, říká hlavní pražič Kamila.

POKLAD JMÉNEM TUMBAGA

Tato káva je pojmenována po slitině zlata, mědi a stříbra, která se v Kolumbii používala k výrobě malých, často náboženských předmětů. Slitina symbolicky spojila dvě protichůdné energie slunce (zlato) a měsíc (stříbro) a vytvořila rovnováhu mezi protiklady, podobně jako tato káva. Ta nabije energií, aniž by narušovala noční spánek :).

PĚSTOVÁNÍ KÁVY V KOLUMBII

Rostoucí zaměření na výběrovou kávu mění způsob, jakým farmáři a obchodníci v Kolumbii podnikají. Farmáři stále častěji izolují ta nejkvalitnější zrna ze svých šarží (lotů), aby je poté mohli na trh uvést samostatně. Tyto velmi kvalitní šarže se často prodávají pod specifickými značkami či příběhy.

Díky neuvěřitelné klimatické rozmanitosti Kolumbie, lze nabídnout konzistentní profil této kávy během celého roku. Kávy jsou v letních měsících získávány z oblastí Tolima nebo Cauca a v zimních měsících z oblasti Antioquia nebo z regionů v Eje Cafetero. Region Eje Cafetero (kávová osa), známý také jako „kávový trojúhelník“ je historicky nejznámějším regionem pěstování kávy v Kolumbii. Oblast s celkovou rozlohou 13 873 km2 tvoří 15 % celkové kolumbijské půdy vysázené kávou.  Tento region byl také prohlášen za místo světového dědictví UNESCO.

OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY

Tato káva patří do edice LIMITED EDITION. Vyzkoušejte další kávy z této edice, které nabízí širokou škálu chutí a vůní z celého světa.

ochutnejte podobné kávy