El Salvador je malá země Střední Ameriky, jeho rozloha se blíží Moravě. Pro jeho velikost se mu přezdívá „el pulgarcito“, což znamená „paleček“.  Má však téměř 6 a půl milionu obyvatel, což z něj dělá nejhustěji obydlený stát na celém kontinentu.

Salvador je zemí sopek, z nichž mnoho je stále aktivních. Největší z nich je sopka Santa Ana, Izalco je zase známá díky svému kónickému tvaru. Sopky svou aktivitou vyživují půdu, takže je velmi úrodná, a vytváří tak ideální podmínky pro pěstování vysoce kvalitní kávy. A to do té míry, že několik kávových farem, které se v Salvadoru nacházejí, je považováno za vůbec nejlepší v Latinské Americe.

EL SALVADOR LOS PIRINEOS

Přibližně 90 % salvadorské kávy je pěstováno v zastínění, co pomáhá udržovat a vytvářet širokou rozmanitost rostlin i živočichů. Nejrozšířenější odrůdou kávovníku pěstovanou v Salvadoru je Bourbon, která v kávě podporuje sladkost a mírnou aciditu.

Káva El Salvador z farmy Los Pirineos se hodí jak na moka konvičku, tak na filtrované přípravy kávy, kde překvapí plným, sladkým tělem s máslovou dochutí. Na espressu kromě plného těla nabídne i příjemnou aciditu. V chuti můžete cítit hrozny, červená jablka a sladkost květového medu.

SLOVO PRAŽIČE

„U této kávy volím pražící profil citlivěji s pozvolnějším průběhem hlavně v závěrečné fázi pražení, jelikož chci, aby zůstala jemná a sladká. Konečné teploty jsou proto také nižší. Káva ze Salvadoru je opravdu skvělá!! 🙂vysvětluje hlavní pražič Kamila.

ODRŮDA A ZPRACOVÁNÍ

El Salvador Los Pirineos je káva odrůdy Bourbon, která kávovým zrnům dává jistou osobitou sladkost, která ji v kávovém průmyslu dělá velmi ceněnou a žádanou. Na farmě Los Pirineos roste ve výšce 1200 – 1500 m nad mořem a je zpracovávána metodou honey. Zpracování tedy probíhá tak, že se oloupe slupka a vnější část dužiny kávové třešně. Vnitřní část, která drží na pergamenu, ve kterém jsou skryta kávová zrna, se následně po dobu 10 – 14 dní suší na slunci. Při sušení se několikrát denně prohrabuje a na noc přikrývá.

FARMA LOS PIRINEOS A JEJÍ MAJITEL GILBERTO BARAONA

Káva, kterou můžete ochutnat v MOTMOT, pochází ze salvadorské farmy Los Pirineos, která již přes 120 let patří rodině Baraona. Její aktuální majitel, Gilberto Baraona, již 15krát vyhrál salvádorský Cup of Excellence. Farma má 50 stálých zaměstnanců a dalších 75 najímá při sklizni.

Gilberto je svým způsobem posedlý kvalitou produkované kávy. Po svých zaměstnancích požaduje mnohem větší preciznost a soustředění než jakákoliv průměrná farma a investuje do nich mnoho času a prostředků. Zaměstnanci Los Pirineos za svou práci proto dostávají výrazně vyšší plat než je státem stanovená minimální mzda, Gilberto se také stará o jejich vzdělávání a podporu. Proto si také tyto lidi dokáže dlouhodobě udržet.

Farma Los Pirineos leží na vrcholu sopky Tecapa v kávové oblasti Tecapa Chinameca. Dlouhodobě se zde sází experimentální odrůdy, v současnosti na farmě od roku 2017 roste celkem 10 nových odrůd kávy. Celkem má Gilberto na své farmě semena 69 kávových odrůd, což z jeho sbírky dělá největší soukromou semennou banku v El Salvadoru. I přesto stále testuje a objevuje nové možnosti, jak vytvořit unikátní šálek kávy.

Káva El Salvador Los Pirineos, která je k dostání v pražírně MOTMOT, je poslední úrodou sklizenou pod Gilbertem Baraonou před jeho smrtí. Stala se tedy neplánovaně Gilbertovým posledním odkazem.

OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY

Tato káva patří do edice LIMITED EDITION. Vyzkoušejte další kávy z této edice, které nabízí širokou škálu chutí a vůní z celého světa.

ochutnejte podobné kávy