Káva a dezert v jednom: Ethiopia Shifaraw Berako
Káva z Etiopie nezklame snad nikdy. Ovšem tahle novinka… tak ta je opravdu mimořádně vydařená! A svědčí o tom i fakt, že se v e-shopu ani v regálech našich coffee pointů nestihla ještě ani pořádně ohřát, a už byla mezi novými kávami jasně nejoblíbenější. Tak si pojďte přečíst, jaká byla cesta téhle sladké a ovocné kávy s chutí lipo bonbónů, borůvkového jamu a mandarinek až k nám.
Popis kávy a zpracování
Tato káva dostala své jméno po majiteli farmy Shifarawu Berakovi, jehož plantáže se nacházejí v regionu Yirgacheffe na jihozápadě země. Mix odrůd JARC (odrůdy vyšlechtěné Výzkumným agrikulturním centrem Jimma, které mají zvýšenou odolnost vůči chorobám a škůdcům) a několika dalších původních etiopských odrůd (tzv. heirloom) se pěstuje ve výšce 2 150 m. n m. a sklizeň tady probíhá na níže položených plantážích od října do prosince a ve vyšších polohách od listopadu do ledna.
Kávové třešně se sbírají ručně a pečlivě se třídí. Káva se zpracovává tzv. naturální neboli suchou metodou, kdy se celé kávové třešně suší na “raised beds”, tedy “vyvýšených postelích”. Sušení trvá přibližně 2 až 4 týdny a teprve poté se kávové třešně zbavují dužiny a následně i pergamenu.
Co o kávě říká náš headbarista a pražič Vašek?
"Ačkoliv je Etiopie Shifaraw Berako naturálně zpracovanou kávou (o čemž svědčí její vysoká sladkost), je velmi lehká a svěží. Z tohoto důvodu jsem ji zvolil jako hlavní kávu pro přípravu našeho coldbrew. Intenzivnější macerací jí přivádím k přezrálým citrusům až k sladkosti nugátu. Pokud jí však necháte překapat na led, dostane vás její svěžest, intenzivní vůně a chuť lipo bonbónů."
Káva v Etiopii
Káva má v Etiopii dlouholetou tradici, první zmínky o kávě v této africké zemi pochází už z 9. století. A jsou to vlastně první zmínky o kávě vůbec. Kávovník, rostlina coffea arabica, totiž pochází právě z Etiopie, konkrétně z oblasti Kaffa, z čehož je odvozen také její název - káva.
V současnosti Etiopie vyprodukuje přes 400 tisíc tun kávy ročně, což z ní činí největšího producenta arabiky mezi africkými státy a třetího největšího producenta na světě (hned po Brazílii a Kolumbii). Dalo by se říct, že káva z Etiopie je “miláčkem” mezi výběrovými kávami, a to hlavně díky neuvěřitelné rozmanitosti chutí a výjimečné kvalitě. Tu zaručuje fakt, že většina producentů kávy v Etiopii jsou drobní zemědělci, kteří pěstují kávu tradičními metodami, tedy bez použití chemických hnojiv a pesticidů, a zpracovávají ji téměř výhradně pomocí ručních systémů.