Etiopie je země, která leží na východě Afriky. Často se o ní mluví jako o kolébce kávy. Odtud také káva dostala své jméno, a to podle města Kaffa, v jehož okolních lesích dodnes divoké kávovníky rostou. Podle některých výzkumů se káva dříve konzumovala „zasyrova“, pomletá dohromady s živočišnými tuky. Naštěstí však později někdo přišel na to, že chutná lépe upražená 😉

První doložené důkazy o pití kávy sahají do 15. století do klášterů v Jemenu. Ze Severní Afriky se káva v 16. století dostala přes Blízký Východ do balkánských zemí a do Evropy skrz slavné přístavy Mocha, Jidda a Konstantinopol.

POPIS KÁVY A ZPRACOVÁNÍ

Etiopské odrůdy můžeme rozdělit do dvou skupin: původní divoké odrůdy pojmenované podle regionu a obecně shrnuté pod názvem „Heirloom“ (dědictví), a nové odrůdy vyšlechtěné ve výzkumném centru Jimma Agricultural Research Centre (JARC).

Ethiopia, kterou můžete dostat v pražírně, pochází jak z původních kávovníků, tak z vyšlechtěné odrůdy 74160. Ve stanici Sagera je zpracována mokrou metodou, kdy se odstraní slupka, káva poté fermentuje ve vodě, následně je promytá čistou vodou a potom se po dobu přibližně 14 dní suší.

Po pražení vynikne jemná a komplexní, sladká chuť. Ethiopia Sagera se výborně hodí na přípravu filtrů i na espresso. Nabídne chuť bergamotu typickou pro čaj earl grey, tóny broskví, citrusů a květin.

SLOVO PRAŽIČE

„Etiopské kávy jsou typické malými a velmi tvrdými zrnky, proto se vysoká intenzita dodávaného tepla při pražení aplikuje po kratší dobu než u káv s většími zrnky. Této kávě zároveň sluší i kratší pražení, vysvětluje hlavní pražič Kamila.

ZPRACOVATELSKÁ STANICE SAGERA

Stanici Sagera vlastní exportní firma Daye Bensa Coffee Export. Nachází se v oblasti Bensa Woreda v jedné z hlavních pěstitelských oblastí Sidamo, a leží v nadmořské výšce 1980 metrů. Shromažďuje se zde sběr okolních farmářů, kteří obvykle vlastní půdu o velikosti od 0,5 do 3 ha, na které pěstují přírodním způsobem v původním lesním systému. Sagera od farmářů kupuje pouze zralá a vysoce kvalitní zrna.

ETIOPIE A KÁVA DNES

Dnes je káva nedílnou součástí etiopské národní identity, zvyků, folklóru i moderních rituálů. Značně přispívá k rozvoji ekonomiky země a poskytuje obživu přibližně 15 milionům lidí.

Etiopie je největším africkým producentem kávy, ročně vyveze 4-5 milionů pytlů. To z ní dělá třetího největšího producenta kávy na světě, hned po Brazílii a Kolumbii. K pěstování kávy má země ideální podmínky: nadmořskou výšku 1200-2750 metrů, roční srážky okolo 2000 mm a průměrné teploty mezi 15 a 25 °C. Klimatické podmínky se však liší oblast od oblasti, a díky tomu má každá káva svůj osobitý, jedinečný charakter právě podle regionu, ve kterém vyrostla. Mezi nejvýznamnější regiony patří Harar, Sidamo, Yirgacheffe, Limu, Djimmah, Lekempti a Bebeka.

Od roku 2008 se s kávou obchoduje na komoditní burze, co umožnilo malým producentům vstoupit na světový trh. Do té doby se totiž do světa dostala asi jen třetina etiopské produkce kvůli vysokým nákladům a rizikům spojeným s obchodováním. Takto mají i malí producenti šanci jednat o ceně a svém postavení na trhu, kupující zase můžou získat zajímavé a výjimečné chutě. Na druhou stranu se tímto způsobem sjednotilo označování kávy, a tak je téměř nemožné zjistit přesný původ nabytých zrn. Může se tak stát, že se v kontejneru jedné šarže ocitne káva až od 2000 drobných pěstitelů.

OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY

Tato káva patří do edice LIMITED EDITION. Vyzkoušejte další kávy z této edice, které nabízí širokou škálu chutí a vůní z celého světa.

ochutnejte podobné kávy