Středoamerická země Guatemala se nachází v tropickém pásu a téměř polovinu území tvoří lesy. Většina ze 17 milionů obyvatel žije na území rozlehlé jižní vysočiny Huehuetenango, kde se pěstuje nejdůležitější plodina pro guatemalskou ekonomiku – káva.

Charakteristickým znakem kávy, kterou jsme pro vás z guatemalské produkce vybrali, je její bohatá a plná chuť.

Teplé proudy vzduchu, které do Guatemaly vanou od jejího severního souseda Mexika, naráží na pohoří Cuchumatanes a zajišťují dostatek teplého vzduchu na celé vysočině. Díky těmto specifickým podmínkám zde mohou místní zemědělci pěstovat kávu až v neuvěřitelné nadmořské výšce 2000 m n. m.

Vysoká nadmořská výška a půda bohatá na vápenec propůjčuje této kávě bohatou a plnou chuť. V šálku nabízí čokoládové aroma, ovocité tělo s nádechem meruněk a broskví s náznakem kakaových bobů.

Guatemala do vašeho šálku

Charakteristickým znakem kávy, kterou jsme pro vás z guatemalské produkce vybrali, je její bohatá a plná chuť. Kávovníkům v oblasti Huehuetenango se díky velké oblačnosti dostává méně slunečního svitu, což spolu s vysokou nadmořskou výškou a nízkými teplotami přispívá k pomalému vývoji třešní.

 

Kávová zrna jsou zde plnější a zaslouží si označení SHB (Strictly Hard Bean), která získají jen káva pěstovaná v nadmořské výšce alespoň 1350 m n. m.  Označení EP (European Preparation) značí, že kávová zrna ještě na místě sklizně ručně přebírají a vyřazuji defektní a nezralá zrna. Vybrali jsme pro vás směs odrůd Bourbon, Cataui a Caturra. Kávu zde zemědělci zpracovávají mokrou cestou přímo u místa sklizně. Centrální mokré mlýny jsou v této rozlehlé oblasti bohaté na horské říčky a potoky neobvyklé.

„Specifické přírodní podmínky jako vysoká nadmořská výška, dostatek stínu a relativně nižší teploty se zrcadlí v bohatém chuťovém profilu kávy. Díky pomalému dozrávání a způsobu zpracování má tato káva vyšší ovocitost, kterou u nás podporujeme i pražením na světlejší odstíny  vysvětlil hlavní pražič Pavel.

Tradice a trendy guatemalské kávy

Území dnešní Guatemaly bylo do roku 1523 centrem mayské říše, kterou následně rozvrátili Španělé. Kolonizátoři si podrobili původní obyvatelstvo a vládli pevnou rukou až do roku 1821, kdy si země nakrátko vydobyla nezávislost. O rok později byla Guatemala připojena k mexickému císařství, které záhy přešlo pod nadvládu Habsburského domu.  Kávovníky v Guatemale začali pěstovat v polovině 19. století němečtí přistěhovalci.

Počáteční růst kávového průmyslu byl pomalý převážně kvůli nedostatku znalostí a technologií. Pěstitelé byli odkázáni na půjčky a stále více farem vlastnili zahraniční společnosti, které měli dostatek financí plantáže skoupit. Velký boom pěstování kávy zde nastal na přelomu 19. a 20. století, kdy byly na jihu země objeveny příhodné podmínky a vznikly zde nejvýznamnější kávové plantáže.

Dnes se producenti kávy v Guatemale sdružují v organizace Anacafé (Asociación Nacional del Café), která vznikla v roce 1960, jejíž kořeny sahají do roku 1928. Anacafé dohlíží na kvalitu zelených zrn, ale také na podmínky na farmách a plantážích. Organizace založila značku Guatemalan Coffees a uznává osm oblastí vhodných pro pěstování výběrové kávy v Guatemale. Do této osmičky patří tři vulkanické oblasti, jednou z nich je i Huehuetenango, ze které můžete ochutnat naši kávu MOTMOT.