Honduras, středoamerická země, jejíž území bylo v minulosti jedním ze středisek mayské civilizace. Nejen ruiny předkolumbovského města, ale především 644 kilometrů dlouhé karibské pobřeží v současnosti tvoří jedno z největších lákadel této země. Krásné pláže a korálové útesy nejsou však zdaleka to jediné, co může nadšený cestovatel v Hondurasu objevit. Výborná místní káva se širokou škálou chutí je toho naprostým důkazem.

SPECIÁLNĚ ZPRACOVANÁ KÁVOVÁ ZRNA: KARBONOVÁ MACERACE

Nový, a stále na popularitě získávající proces karbonové macerace dává vzniknout jedinečným chutím. Plody kávovníku se vytřídí pomocí vody, kdy zralé a kvalitní klesají ke dnu a nezralé, přezrálé či defektní plavou na hladině. Potom se dají do vzduchotěsné nádoby s jednocestným ventilem, který umožňuje únik vznikajících plynů.

Protože u karbonové macerace zůstávají plody vcelku, může se doba fermentace běžně trvající 12–36 hodin prodloužit o několik dalších hodin až dní. Rozdílný tlak v různých částech nádoby vytváří rozdílné podmínky (uvolněním zkvasitelných látek – cukrů a pektinů) a průběh fermentace. Plody na dně nádoby jsou mačkány pod tíhou ostatních, zatímco plody na povrchu zůstávají nestlačené, což znamená, že se fermentace objeví mnohem pomaleji a vlastně pod slupkou.

Tuto kávu jsme již v nabídce měli, tentokrát však přicházíme s novou, vylepšenou recepturou. Díky ní je Honduras Norma Iris Fiallos spíše hořkou kávou s chutí kakaa a karamelových sušenek, díky maceraci však má ovocný nádech hrušek. Hodí se hlavně na espresso, kde nabídne hořkosladké chutě, ale také na filtrované způsoby přípravy.

DOPORUČENÍ BARISTY

„Káva z farmy Normy Iris je velmi zajímavá. Espresso je hořčí, avšak se sladkostí hrušek nebo ananasu. Na filtru je Honduras sladký, vanilkový a tabákový,“ říká hlavní barista Vašek.

NORMA IRIS FIALLOS JE JEDNOU Z NEJINOVATIVNĚJŠÍCH PRODUCENTEK KÁV V REGIONU

Norma Iris Fiallos vlastní farmu San Rafael v oblasti Los Limos, Corquin Copan. Je jednou z nejinovativnějších producentek kávy v tomto regionu. Pěstuje širokou škálu odrůd jako např. Catuai, Bourbon, Maragogype a Parainema. Káva na její farmě je zasazená pod piniovými borovicemi, které okyselují půdu a vytváří jedinečný chuťový profil této kávy.

Norma je také součástí společnosti ARUCO, která ji podporuje v rozvoji mikrolotů a speciálních káv. Díky této finanční a technické podpoře Norma dokázala v posledních letech výrazně zlepšit svoje praktiky produkce a zpracování kávy, díky čemuž sklidila kávu velmi vysoké kvality.

HONDURAS JAKO NEJVĚTŠÍ PRODUCENT KÁVY VE STŘEDNÍ AMERICE

Honduras je se svými ideálními podmínkami pro pěstování kávy v současné době největším kávovým producentem ve Střední Americe a šestým největším producentem na světě.

Nejstarší zaznamenané kávové plantáže v Hondurasu pocházejí již z počátku 19. století, kdy z nich byla káva poprvé odvážena v té době ještě s tehdejším španělským vlastnictvím. Káva byla druhou nejexportovanější komoditou, hned po banánech. Období politické nestability se podepsalo i na snížení kávové produkce, která se začátkem druhého tisíciletí opět postavila na nohy. V současnosti je kávový průmysl v zemi považován za primární hotovostní plodinu spolu s již tradičními banány.

Kávy pěstované v Hondurasu jsou nejčastěji zpracovány mokrou metodou. Narazit ale můžeme i na naturální kávy, lokálně nazývaná guacucos, nebo na zrna zpracovaná metodou honey.

Chuťové parametry honduraské kávy jsou označovány jako plné, sladké a jemné, doprovázené příjemnou hořkostí. V minulosti se používala jen jako přísada do směsí, ale v dnešní době naplno ukazuje své kvality. Výběrová káva z Hondurasu se umísťuje na vrchních příčkách světových žebříčků a mezi kávovými milovníky začíná být často vyhledávána.

OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY

Tato káva patří do edice LIMITED EDITION. Vyzkoušejte další kávy z této edice, které jsou speciální svým stylem zpracování, vzácností odrůdy, nebo jedinečností směsi chutí.

ochutnejte podobné kávy