Honduras leží uprostřed Střední Ameriky. Severní hranici omývají vody Karibského moře, další hranice tvoří na jihovýchodě Nicaragua, na západě Guatemala, na jihozápadě El Salvador a část jižní hranice tvoří pobřeží Pacifiku – záliv Fonseca. Obyvatelstvo je velmi různorodé. Žije zde osm domorodých skupin se svými zvyky, tradicemi a kulturou. Kromě jedné skupiny všechny skupiny hovoří svým jazykem. Z geografického hlediska má Honduras nejvíce členitý povrch v celé Střední Americe. Je lesnicko-zemědělskou zemí, která vyváží dřevo, květiny, doutníky, cukr, melouny, krevety a pro nás nejzajímavější – kávu.

Nejstarší zaznamenané kávové plantáže v Hondurasu pocházejí již z počátku 19. století, kdy byla káva z nich poprvé dovezena z Karibiku, v té době ještě s tehdejším španělským vlastnictvím. Káva byla druhou nejexportovanější komoditou, hned po banánech.

Kávy pěstované v Hondurasu, mají ve všeobecnosti chuťové parametry, které se opisují jako plné, sladké a jemné, doprovázenou příjemnou hořkou chutí. Honduraská káva se v minulosti používala jen jako přísada do směsí, ale v dnešní době naplno ukazuje své kvality. Výběrová káva z Hondurasu se umísťuje na vrchních příčkách světových žebříčků a je velmi často vyhledávána.

Honduraská káva podle receptury MOTMOT

V pražírně kávy MOTMOT můžete ochutnat honduraskou kávu jako měsíční specialitu. Kávu máme od družstva COMSA, které sdružuje přibližně 1200 malých farmářů a podle místního řazení patří právě do třídy SHG. Jelikož má tato káva poměrně vysokou hustotu, vyžaduje její pražení neobvyklou pozornost pražiče. Její chuť ladíme do oříškových, sladkých tónů, káva je příjemně hořká.

„Jelikož má káva z Hondurasu poměrně vysokou hustotu, vyžaduje její pražení neobvyklou pozornost. Její chuť ladíme do tónů oříšků se sladkými tóny“  Dodává hlavní pražič Pavel.

Historie kávy z Hondurasu

Nejstarší zaznamenané kávové plantáže v Hondurasu pocházejí již z počátku 19. století, kdy byla káva z nich poprvé dovezena z Karibiku, v té době ještě s tehdejším španělským vlastnictvím. Káva byla druhou nejexportovanější komoditou, hned po banánech. Začátkem roku 2000 se kávový průmysl postavil na své nohy a je považován za primární hotovostní plodinu spolu s banány.

Kávové plantáže jsou vlastněny a provozovány obrovským počtem nezávislých farmářů. Nedávné odhady uvádějí přibližně 110 000 zemědělců. Tyto farmy na druhou stranu nabízí zhruba milion pracovních míst během sezóny sklizně a zpracování kávy (od listopadu do března).