Když se řekne Indie a nápoj, většina z nás si zřejmě představí spíše čaj než kávu.  Přitom káva má v Indii delší historii pěstování než čaj. Britští kolonisté založili v Indii první kávové plantáže v první polovině 19 století, o pár desítek let později místní plantáže napadla ve velké míře tzv. kávová rez a mnoho pěstitelů kávy proto začalo místo arabiky pěstovat robustu.

V současné době je Indie šestým největším producentem kávy na světě, přičemž dvě třetiny z indické kávy tvoří robusta. Kávu v Indii pěstují ve třech jižních státech, v Karnataku, Keralu a Tamil Nadu. První dva státy pěstují převážně robustu, arabiku najdeme v Tamil Nadu.

Sklizeň obvykle probíhá od listopadu do února podle odrůdy a nadmořská výšky, ve kterých káva roste. Všechnu indickou arabiku sbírají místní farmáři ručně a většina z ní je zpracována promytou metodou.

Arabika z Indie, kterou vám nabízíme, pochází z oblasti Mysore, státu Karnataka. Místí farmáři ji pěstují v nadmořské výšce 1000 – 1200 metrů nad mořem a po ručním sběru je zpracována tzv. mokrou, plně promytou metodou. Jedná se o odrůdu Catimor.

   

 

V Indii začíná káva kvést na přelomu března a dubna, kdy začíná hlavní období dešťů. Sklizeň obvykle probíhá od listopadu do února podle odrůdy a nadmořská výšky, ve kterých káva roste. Všechnu indickou arabiku sbírají místní farmáři ručně a většina z ní je zpracována promytou metodou.

Káva z Indie pražená recepturou MOTMOT

Ochutnejte indickou stoprocentní arabiku, která chutná po čokoládě, má plné sladké tělo a dochuť perníkového koření.

„Kávu z Indie pražíme na tmavší stupeň, aby vynikla její čokoládová chuť a plné sladké tělo a dochuť perníkového koření. Nejlépe se hodí na přípravu espressa nebo do domácích kávovarů, dodává hlavní pražič Pavel.