Ruční kávovar na doma i na cesty: aeropress
Chcete si doma vychutnat skvělou kávu, ale zoufáte si, že bez automatického nebo pákového kávovaru si o ní můžete nechat jen zdát? Vůbec ne! Dokonalou kávu si doma (a dokonce i na cestách) můžete připravit i bez drahých přístrojů. Máme pro vás tipy na alternativní přípravy kávy, které zvládne úplně každý a které vám navíc nezaberou víc než pár minut! Dnes se podíváme na aeropress – kávovar, který kombinuje filtraci a tlak.
Proč je aeropress dobrá volba?
- tlakem dostanete z kávy oproti čistě filtrovanému způsobu přípravy ještě více chuti
- příprava kávy v aeropressu vám nezabere víc než 3 minuty – což z něj dělá jednu z nejrychlejších možností přípravy kávy
- potěší vás i rychlost čištění (filtr s kávou jednoduše vyhodíte do kompostu a přístroj opláchnete vodou)
- můžete experimentovat s výslednou chutí: hrubostí mletí, teplotou vody (obecně platí, že čím vyšší teplota vody a stupeň pražení kávy, tím hořčejší bude výsledný nápoj) nebo rychlostí stlačení pístu (rychlým stlačením dostanete více chutí z těla kávy (např. pokud si chcete vychutnat ovocné nebo kořenité chutě), pomalým stlačením dostanete plnější a silnější nápoj)
- aeropress je lehký a nerozbitný, a existuje také v ještě kompaktnější verzi Aeropress Go, která je perfektním společníkem na cesty (vejde se totiž do hrnku, do kterého si zároveň připravíte kávu)
Jak připravit tu nejlepší kávu v aeropressu:
Na přípravu kávy v aeropressu budete potřebovat 15 g středně hrubě mleté kávy (o něco hrubší než na espresso).
1. Nejdříve si dejte vařit 250 ml vody.
2. Papírový filtr vložte do sítka a propláchněte jej vroucí vodou (tím odstraníte nežádoucí chuť celulózy). TIP: Vyzkoušet můžete také o něco ekologičtější variantu: kovový filtr.
3. Sítko zašroubujte do válce a postavte jej na šálek nebo konvičku.
4. Do válce nasypte namletou kávu a zalijte ji cca 50 ml horké vody (cca 94 °C) a nechte kávu 30 s předextrahovat.
5. Přilijte zbytek vody a kávu několikrát promíchejte.
6. Kávu nechte extrahovat cca 30 s (pokud si kávu namelete hruběji, klidně dejte extrakci delší čas).
7. Navlhčete gumový konec pístu, vložte jej do nádoby a rovnoměrným pohybem (cca 30 s) tlačte píst dolů (dokud z nádoby neuslyšíte unikat vzduch).
8. A je to! Můžete vychutnávat.
TIP: Obrácený postup
Vyzkoušet můžete i obrácený postup přípravy: aeropress postavte vysunutým pístem dolů, do válce nasypte kávu a pokračujte jako v předchozím případě. Jakmile nalijete do válce všechnu vodu, našroubujte na něj sítko s filtrem a otočte aeropress na připravený šálek. Stlačením pak hotový nápoj opět vyprázdníte do šálku. Výhodou při využití tohoto postupu je, že se vyhnete předčasné filtraci kávy do nádoby (při klasické přípravě to lze částečně vyřešit nasazením pístu do válce již během extrakce – tedy vytvořením podtlaku).
A jaká káva je na aeropress nejlepší?
Obecně jsou na všechny filtrované přípravy kávy vhodnější spíše lehčí, světleji pražené kávy, u kterých vynikne jejich šťavnaté a ovocné tělo. A to platí i v případě aeropressu. Záleží ale také na vašem vkusu a na tom, jaký chuťový profil preferujete. S naším postupem si z aeropressu vymáčknete spoustu chuti, ať už jste milovníky čokoládových a oříškových chutí, nebo spíše těch ovocných a květinových.