Naučte se doma připravovat královsky dobrou kávu z french pressu
Nemáte doma kávovar? Nevadí! Skvělou kávu si doma (a dokonce i na cestách) můžete připravit i bez něj. Máme pro vás tipy na alternativní přípravy kávy, které zvládne úplně každý a které vám navíc nezaberou víc než pár minut! Dnes se zaměříme na french press – krále jednoduchosti. Jediné, bez čeho se neobejdete, je kvalitní a čerstvá káva. Kávu, která bude chutnat stejně dobře jako z kavárny, totiž vykouzlíte jen s těmi nejlepšími zrnky.
Jak si připravit kávu ve french pressu?
Proč je french press dobrá volba:
- je to jeden z nejlevnějších nástrojů na přípravu filtrované kávy
- příprava kávy ve french pressu patří k těm nejjednodušším
- káva z french pressu má intenzivní, silnou a hutnou chuť
- chuť si také můžete vyladit podle svých preferencí stupněm namletí a poměrem káva/voda
Jak si připravit ve french pressu tu nejlepší kávu:
Tento vyladěný návod máme přímo od našeho headbaristy Václava Čermáka, takže se můžete těšit na opravdu skvělý kávový zážitek.
Na dva šálky budete potřebovat 24 g nahrubo namleté kávy.
- Kávu nasypte do konvičky a zalijte 400 ml vody, která prošla varem a trochu zchladla
(na cca 90 °C, tedy asi 0,5 - 1 minutu). - Přikryjte a nechte extrahovat 3-4 minuty.
- Lžící prolomte kávovou krustu, která se utvořila na povrchu – kávu tedy trochu promíchejte – na hladině zůstane pěna, tu lžící odeberte.
- Ještě chvíli nechte zbylé částečky kávy klesat dolů a pomalu stlačte filtr, ale ne až úplně dolů.
- Kávu opatrně nalijte do šálku (pozor, abyste s ní během nalévání moc nevířili).
- A je to! Můžete vychutnávat.
A jaká káva je na french press nejlepší?
Obecně jsou na všechny filtrované přípravy kávy vhodnější spíše lehčí, světleji pražené kávy, u kterých vynikne jejich šťavnaté a ovocné tělo. A to platí i v případě french pressu. Záleží ale také na vašem vkusu a na tom, jaký chuťový profil preferujete. S naším postupem z french pressu vykouzlíte skvělou kávu, ať už jste milovníky čokoládových a oříškových chutí, nebo spíše těch ovocných a květinových.