Vánoční kávové cukroví

KÁVOVÉ CUKROVÍ PRO JEŠTĚ VOŇAVĚJŠÍ VÁNOCE

KÁVOVÉ MOTMOT CUKROVÍ

Na těsto potřebujeme:

  • 220g hladké mouky
  • 120g mletých vlašských ořechů
  • 120g práškového cukru
  • 160g másla
  • 20g jemně mleté kávy MOTMOT Honduras Cadexsa
  • 2 lžíce rumu

Na krém potřebujeme:

  • 300g bílé čokolády
  • 150g smetany ke šlehání
  • 4 lžičky mleté kávy MOTMOT Honduras Cadexsa
  • 2 lžičky rumu

Na polevu potřebujeme:

  • 100g cukru krupice
  • 20g smetany ke šlehání
  • 2 lžíce espressa MOTMOT Honduras Cadexsa
  • 10g másla
  • 5g hrubě mleté kávy MOTMOT Honduras Cadexsa

Všechny ingredience na přípravu těsta dáme do mísy, promícháme a spojíme, necháme přes noc vychladit. Stejný den také začneme s přípravou krému. Čokoládu nasekáme a dáme do mísy. V hrnci si zahřejeme smetanu s kávou a jakmile nám směs začne vřít, přelejeme ji přes jemné sítko na čokoládu, necháme minutku odstát a jemně promícháme. Vznikne nám směs, kterou necháme vychladit přes noc.

Druhý den si rozehřejeme troubu na 170 °C, těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary, pečeme 15 minut. Do směsi na krém přidáme rum a společně vyšleháme. Krémem si naplníme cukrářský sáček a spojíme s ním upečené cukroví. Dáme na chvílí do lednice. Mezitím si připravíme polevu. Cukr si rozpustíme ve světle hnědý karamel a přidáme do něj ohřátou smetanu a espresso. Vše společně promícháme a na závěr přidáme máslo. Jednu stranu vychlazeného cukroví namočíme do polevy a ozdobíme hrubě mletou kávou.

ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE S KÁVOU

 

Na lanýže potřebujeme:

  • 50g vlašských ořechů
  • 70g mléčné čokolády
  • 160g hořké 70% čokolády
  • 50ml smetany ke šlehání
  • 50ml espressa MOTMOT Brazil Diamond
  • 30g másla
  • 2 lžičky brandy

 

Na obalení potřebujeme:

  • 80g hořké 70% čokolády
  • 20 g kakaa
  • 10g jemně pomleté kávy MOTMOT Brazil Diamond
KÁVOVÉ CUKROVÍ PRO JEŠTĚ VOŇAVĚJŠÍ VÁNOCE

Ořechy rozprostřeme na plech a dáme pražit na 10 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Mezitím si nasekáme mléčnou i hořkou čokoládu na kousky. V hrnci si zahřejeme smetanu s máslem, jakmile nám směs začne vřít, přisypeme do ní čokoládu. Necháme minutku odstát a poté jemně promícháme, dokud se nám všechna čokoláda nerozpustí. Upražené ořechy si nameleme a přidáme do směsi stejně jako espresso a brandy a vše promícháme. Vznikne nám hladký krém, který necháme vychladit na pokojovou teplotu. Potom ho dáme do cukrářského sáčku a na plechu vyloženém pečícím papírem vytváříme lanýže. Ty pak na chvíli necháme vychladnout v lednici.

Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na obalení. Připravíme si kakao a k němu přes jemné sítko přesypeme kávu a promícháme. Vychlazené lanýže obalíme v rozpuštěné čokoládě a poté ve směsi kakaa a kávy, případně ve vlašských oříšcích.