Mexiko patří mezi největší producenty kávy na světě, ekonomicky na ní závisí na půl milionu tamějších farmářů a jejich rodin. Většinou jde o drobné zemědělce, kteří vlastní pět až 25 hektarů půdy. Většina kávy v Mexiku se pěstuje v jižních oblastech země, ve státech Chiapas a Oaxaca, kde také žije nejvíce původního obyvatelstva.

A právě z jižní oblasti Chiapas pochází promytá mexická káva, kterou vám nabízíme. Nadmořská výška této oblasti se pohybuje v rozmezí mezi 1200 až 1600 metry nad mořem a nejčastěji pěstované odrůdy jsou zde typica, bourbon a mundo novo.

POPIS KÁVY A ZPRACOVÁNÍ

Tato káva je směsí odrůd Bourbon, Typica a Mundo Novo od drobných zemědělců Sierra Azúl z oblasti Chiapas. Je ručně sbíraná a zpracovaná vždy ve stejný den. Děje se tak díky tomu, že každý z farmářů má svůj vlastní mokrý mlýn nebo jej sdílí s někým v bezprostřední blízkosti, čili od 30 minut do 3 hodin cesty od domova.

Po odstranění slupky a části dužiny je káva fermentovaná v malých nádržích po dobu asi 24 hodin. Poté se promyje čistou vodou, která se později filtruje a čistí a pouští zpátky do přírody. Veškerý odpad ze zpracování se kompostuje a používá jako hnojivo. Po umytí jsou zrna přesunuta na sušící terasy, kde jsou pravidelně hrabána, čímž je zajištěno jejich rovnoměrné sušení.

Káva Mexico Sierra Azul nabízí sladkou chuť ostružin a hořkost čokolády a lískových oříšků. Dokonale se hodí na přípravu espressa či moka konvičky, případně také frenchpressu.

SLOVO PRAŽIČE

„Kávu z Mexika pražím déle a pozvolněji avšak s dosažením vyšších konečných teplot. Mírně tmavší pražení v ní zvýrazní tóny hořké čokolády a lískových oříšků. Káva má příjemnou sladkost a velmi mírnou aciditu, říká hlavní pražič Kamila.

DRUŽSTVO SIERRA AZÚL

Café Sierra Azúl je malé družstvo, které bylo založeno v roce 2010 s cílem zlepšit živobytí v komunitách pěstujících kávu v obci Siltepec v rezervaci El Triunfo. Původně pod něj spadalo 37 výrobců, nyní je to přibližně 200. Skupina stále rozšiřuje své řady i úspěchy včetně ekologických certifikací či certifikace Fair Trade.

Myšlenkou družstva bylo umožnit farmářům vydělávat více za svou kávu. Členové komunit tak mají zajištěné pravidelné příjmy a odběr a těží i ze široké škály sociálních programů.

Sierra Azul zajišťuje také svým farmářům školení o zakládání kávových školek, údržbě a výsadbě sazenic či metodách prořezávání, které zajišťují optimální zdraví kávovníků. Díky tomu má většina farmářů vlastní školku, kde pěstuje sazenice z výběru nejlepších třešní z úrody předchozího roku, a pěstuje vysoce kvalitní tradiční odrůdy, aniž by se musela uchýlit k chemickému ošetření rostlin. Družstvo také podporuje renovace a zastínění kávovníků, co přispívá nejen k jejich větší nosnosti a delší životnosti, ale i k ochraně místní přírody.

MEXIKO A KÁVA

Historie pěstování kávy v Mexiku je poměrně nedávná, z Kuby a Dominikánské republiky ji přivezli Španělé až koncem 18. století. K její kultivaci a cílenému pěstování došlo ještě o několik desítek let později po tom, co do Mexika přišli z Guatemaly němečtí a italští přistěhovalci.

V Mexiku díky těžbě nerostů jako zlato či stříbro nedošlo k hromadnému zestátňování půdy, díky čemu si drobní farmáři udrželi své pozemky, a to hlavně v odlehlých horských oblastech a na venkově na jihu země. Teprve po revoluci na začátku 20. století začala vláda i zemědělci investovat do pěstování kávy. Po zrušení nevolnictví v roce 1914 se velká část původního obyvatelstva vrátila na svá „rodná“ pole a farmy a začala svou půdu zvelebovat způsobem, kterému se naučili u svých bývalých vlastníků.

V roce 1973 v Mexiku vznikla organizace INMECAFE, čili národní institut kávy. O dvacet let později ale kvůli půjčkám a prudkému poklesu cen ropy vláda ukončila podporu zemědělství, co mělo na pěstitele kávy devastující dopad. Hodnota vyvezené kávy klesla o více než 60% a infrastruktura nákupčích zkolabovala. Na situaci získali draví kávoví makléři, kterým se říkalo kojoti, a kteří využili nedostatku informací a izolace farem.

Kojoti dodnes ze země úplně nevymizeli, postupem času však v Mexiku začala vznikat malá nezávislá družstva, která mezi sebou mnohem lépe sdílí informace o úrodě i cenách a nabízí tak farmářům mnohem lepší podmínky k pěstování kávy i k důstojnému životu.

OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY

Tato káva patří do edice LIMITED EDITION. Vyzkoušejte další kávy z této edice, které nabízí širokou škálu chutí a vůní z celého světa.

ochutnejte podobné kávy