Intenzivní, hořké aroma s nádechem ovoce. Chuť oříšků, čokolády a křížal. Nejvoňavější dárek letošních Vánoc. Tak přesně tohle je Vánoční blend, který ochutnali, namíchali a vyladili k dokonalosti náš pražič Petr a headbarista Vašek.

Vánoční blend je směsí dvou káv: Peru Montenegro a Nicaragua Selva Negra. Pracovně proto dostal přezdívku „PerNik“. Celkem vánoční, že? 😁

POPIS KÁVY A ZPRACOVÁNÍ

Obě kávy pochází z farem, kde je kladen důraz na zodpovědné a udržitelné pěstování a férové podmínky pro pracovníky. V Peru, na farmě El Corazón (co v překladu znamená „srdce“), kávu dlouhá léta pěstuje Ronal Carranza Montenegro, který je zároveň jedním ze zakladatelů družstva JUMARP. Družstvo podporuje vzdělávání farmářů a vylepšuje celý proces zpracování kávy, takže se farma může pyšnit certifikacemi jako je BIO a Fairtrade.

Káva z Nikaraguy pochází z naší oblíbené plantáže Selva Negra (to v překladu znamená „černý les“), kterou jsme v minulosti několikrát sami navštívili. Majitelé Mausi a Eddy Kühl se starají o soběstačnost a dlouhodobou udržitelnost farmy, a také o ubytování a vzdělání svých pracovníků. Kávu z této farmy nenajdete nikde jinde ve Střední Evropě.

Obě kávy jsou zpracovány mokrou (promytou) metodou. Po upražení a smíchání chutnají po čokoládě, lískových oříšcích a křížalách. Vánoční blend se skvěle hodí na hořké espresso, moka konvičku nebo například frenchpress.

CO O KÁVĚ ŘÍKÁ PRAŽIČ

„Než padlo rozhodnutí smíchat Peru s Nikaraguou, ve hře byla ještě třetí káva. Tuto kombinaci jsme nakonec s headbaristou Vaškem vyhodnotili jako tu nejlepší. Teď už stačilo „jen“ najít ten správný poměr. Ochutnali jsme 18 vzorků, ze kterých vyšla tato káva. Tak snad vám bude chutnat, říká pražič Petr.

PŘIPRAVTE SI MOKA KONVIČKU

Příprava kávy v moka konvičce je poměrně jednoduchá. Aby pro vás byla hračkou a mohli jste si kávu vychutnat v pohodě, připravil pro Vás náš headbarista Vašek jednoduchý recept.

  • do spodní části konvičky nalijte už předehřátou vodu.
  • kávu v kotlíku zarovnejte po okraje, ale neupěchujte. Do klasické, menší moka konvičky se vleze zhruba 18-20 g kávy.
  • nenechávejte tekutinu protéct celou: ve chvíli, kdy z hlavy začíná téct hnědá pěna, konvičku sundejte ze zdroje tepla a ochlaďte ve studené lázní nebo pod proudem vody.

Z takovéto kávy si můžete velmi jednoduše připravit i affogato. Do misky dejte vanilkovou zmrzlinu a zalijte horkou kávou z moka konvičky. Pro extra vánoční chuť a aroma přidejte pistácie či jiné oříšky.

OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY

Tato káva patří do edice LIMITED EDITION. Vyzkoušejte další kávy z této edice, které nabízí širokou škálu chutí a vůní z celého světa.

ochutnejte podobné kávy