Peru je rozmanitou zemí plnou zajímavých míst a vynikající kávy. Odkaz slavné a mocné říše Inků je patrný v nespočtu starověkých rozvalin a památek, ale také ve zdejších lidech žijících tradičním způsobem života. Právě potomci Inků tvoří polovinu peruánské populace.

I když země leží v tropickém pásu, její charakter se mění od pobřežních pouští, přes vysoké vrcholy And až po pralesy Amazonie. Peru se se svou sladkou a výrazně hořkou kávou řadí mezi jednoho z největších producentů kávy na světě.

POPIS KÁVY A ZPRACOVÁNÍ

Káva roste v Peru na východních svazích Andského pohoří, kde má ideální podmínky pro svůj růst – spoustu stínu a nadmořskou výšku 1000 až 1800 metrů nad mořem. Ve vysokohorských svazích sbírají místní obyvatelé zralou kávu bobulku po bobulce. Ty poté předávají do zpracovatelského centra sídlícího pod plantážemi, kde třešně kávovníku suší na slunci podle tradiční metody místních obyvatel.

Peruánská káva má krásná, pravidelná zrna odrůd Caturra, Typica a Catimor zpracována promytou metodou. Když k nim před vypražením přivoníte, ucítíte aroma mléčné čokolády. V MOTMOT kávu z Peru pražíme tak, abychom z ní dostali její maximální chuťový potenciál. V kávě tak můžete najít hořkou čokoládu a oříšky, je hutná a sladká, zároveň však intenzivně hořká. Hodí se zejména na přípravu espressa nebo moka konvičky.

SLOVO PRAŽIČE

„Kávu z Peru v MOTMOTu pražíme pozvolně pro dosažení požadované plnosti. Pomalejší profil pražení nechá ve výsledném šálku kávy vyniknout nejen sladkosti, ale především také intenzivní hořkosti a plné oříškovo-čokoládové chuti, říká hlavní pražič Kamila.

KÁVA ZE SDRUŽENÍ EL PALTO

Většina peruánských producentů kávy jsou malí zemědělci, kteří vlastní průměrně tři hektary kávových plantáží. Tito malopěstitelé jsou seskupení v družstvech, díky kterým mají možnost vyjednat lepší ceny, zlepšit zacházení s produkcí po sklizni a rozvinout marketingové propagace. Pro představu, větší družstva sdružují až 2000 pěstitelů a vlastní více než 7000 hektarů plantáží. Nejmodernější družstva dokonce poskytují finanční výpomoc pěstitelům za účelem zvýšení produkce a zlepšení kvality plodin.

Pěstování kávy v této oblasti amazonských And severního Peru začalo v padesátých letech 20. století. Tou dobou se zemědělské postupy opíraly o používání velkého množství agrochemikálií, které neměly na kvalitu produkce a chuť kávy pozitivní dopad. Po mnoha dekádách se místní pěstitelé rozhodli změnit zavedené způsoby a podnikli kroky k udržitelnému pěstování a zpracování kávy. To mimo jiné vedlo i k založení sdružení El Palto, za kterým v roce 2003 stál José Carranza Barboza spolu s dalšími 35 drobnými pěstiteli.

Cílem sdružení bylo vyvinout nový model pěstování a exportování kávy zajišťující vysokou kvalitu a její perfektní chuť. Je potřeba uznat, že se to místním farmářům doopravdy povedlo. Sdružení nadále postupně naplňuje svůj ambiciózní program a postupně zvyšuje kvalitu pěstování a zpracování mezi všemi 188 členy družstva.

Družstvo El Palto se velkou měrou zapojuje do podpory kávového průmyslu, a především také místní komunity. Vydělané peníze totiž investuje do sušících domů u všech členských zemědělských podniků, nového vybavení a fermentační nádrže na farmě každého člena, nebo také podpory sociálního a environmentálního povědomí. Mezi největší projekty El Palto v této oblasti patří výstavba škol nebo tzv. program Mujeres (španělsky ženy), který usiluje o zlepšení postavení žen v sociálním a ekonomickém životě. Program místním ženám poskytuje senzorická školení pro cupování kávy, nebo je učí kávu pěstovat a pražit.

OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY

Tato káva patří do edice LIMITED EDITION. Vyzkoušejte další kávy z této edice, které nabízí širokou škálu chutí a vůní z celého světa.

ochutnejte podobné kávy