Peru je celosvětově největším vývozcem bio kávy typu arabika. Díky extrémně vysokým nadmořským výškám a úrodným půdám And produkují místní drobní zemědělci ohromující výběrové kávy vysoké kvality.

POPIS KÁVY A ZPRACOVÁNÍ

Většina malopěstitelů v Peru se o kávu stará „domácím“ způsobem: rodiny si prořezávání, odplevelování, hnojení či sklizeň dělají samy a po svém. Sklízí se zpravidla ručně, kdy se vybírají pouze zdravé a zralé kávové třešně.

Poté přichází další fáze zpracování: odstranění slupky s částí dužiny, fermentace v různých nádobách či nádržích, a to po dobu 18-40 hodin. Čas fermentace se odvíjí od místního klimatu – ve vyšších nadmořských výškách často trvá déle kvůli nízkým teplotám. Po fermentaci se kávová zrna zpracovávají promýváním čistou vodou a následně se asi 20 dní suší.

Káva Peru Montenegro se hodí hlavně pro přípravu espressa. Ačkoliv patří mezi hořké kávy, v chuti můžete kromě kakaa najít také černý čaj, bergamot či černý rybíz.

SLOVO PRAŽIČE

„Tato káva z Peru potřebuje pro správné vyvinutí chutí lehce vyšší teplotu a mírně prodlouženou fázi po prvním cracku. Promyté zpracování kávě dává parádní čistotu a lehkost. Její původ v kombinaci s pražením zase chutě po kakau, černém čaji s bergamotem a černém rybízu. Mohla by uspokojit ty, kteří hledají zajímavé kávy s jemnou aciditou, vysokou sladkostí a střední hořkostí, říká hlavní pražič Kamila.

RONAL CARRANZA MONTENEGRO

Ronal Carranza Montenegro je zakládajícím členem asociace producentů kávy JUMARP „El Palto“. Tato společnost byla založena v roce 2003, a to 36 výrobci kávy. Ti usilují o to, aby byl kávový průmysl pro farmáře příznivější a výnosnější.

Ronal byl od dětství obklopen výrobou kávy. Nyní každý den pomáhá naplňovat poslání společnosti JUMARP, a to zlepšit živobytí výrobcům kávy. Káva se mu tedy stala obživou i koníčkem. Možná i proto pojmenoval svou farmu „El Corazón“, co ve španělštině znamená srdce.

Všichni členové společnosti vyrábí kávu s certifikací BIO a Fairtrade. Družstvo investuje peníze získané z těchto certifikací do různých komunitních projektů, jako jsou obnovy plodin, vzdělávací programy či výstavby škol. Investuje také do kvality kávy, a to ve všech fázích výrobního procesu. V oblasti tak vznikly nové sušárny a fermentační nádrže a dochází k výsadbě kvalitnějších odrůd kávovníků.

KÁVA V DNEŠNÍM PERU

Přestože káva do Peru dorazila v 17. století, do konce 18. století se jí jen málo dostalo za hranice země. Většina produkce se totiž konzumovala lokálně. Změna nastala s příchodem nemoci kávovníkových listů do Indonésie, která byla hlavním importérem kávy do Evropy. Evropané si tak našli alternativu právě v Peru, kam začali investovat mnohé prostředky do kávové produkce.

S příchodem světových válek ale kolonizace oslábla a pozemky o rozloze 2 milionů hektarů, které původně patřily Anglii, zůstaly ležet ladem. Místní vláda je tak přerozdělila tisícům drobných peruánských farmářů, kterých potomci na nich pravděpodobně hospodaří dodnes.

OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY

Tato káva patří do edice LIMITED EDITION. Vyzkoušejte další kávy z této edice, které nabízí širokou škálu chutí a vůní z celého světa.

ochutnejte podobné kávy