Pití kávy dlouho nebylo ve Rwandě běžné, káva vyvolávala v podvědomí obyvatel vzpomínky na nespravedlnosti z období kolonialismu. Nyní jsou ale obyvatelé Rwandy na svou kávu právem hrdí. Díky liberalizaci a globalizaci světa Rwandě postupně odpadávají jednotlivé překážky, které pramení z její vnitrozemské polohy daleko od moře. Internet a rychlé kurýrní služby umožňují efektivní komunikaci s nákupčími, zatímco celní unie Východoafrické komunity výrazně zjednodušila přepravu kávy do přístavu Dar Es Salaam v Tanzánii.

POPIS KÁVY A ZPRACOVÁNÍ

Ve Rwandě se pěstuje téměř výhradě arabika odrůdy Red Bourbon, která se vyznačuje plným tělem a silně ovocitou chutí. Chuťové kvality jsou vysoce nadprůměrné a vyvažují tak pěstitelům menší odolnost stromů proti nemocem. Nejčastější metodou zpracování je promytá (washed), většinou se používá její rozvinutá verze, kdy je promytá dvakrát. Před oloupáním kávových slupek se bobule cca 24 hodin louhují v pramenité vodě. Dužina nasákne vodou a lehce se naleptá, což zdokonalí proces jejího odstranění a výsledné zrno je tak mnohem účinněji zbaveno všech vnějších cukrů.

Rwanda Kiyumba roste ve výšce 1950-2200 metrů na sopečné půdě. Všechny tyto vlastnosti jí propůjčují chuť černého čaje a granátového jablka s plným sladkým tělem a stopou lékořice v dochuti. O její výjimečnosti svědčí také fakt, že dosahuje velmi vysokého cuppingového skóru 87-88. Rwanda Kiyumba se perfektně hodí na filtrované způsoby přípravy nebo na espresso.

SLOVO PRAŽIČE

„S touto kávou jsme si dali obzvlášť záležet a dlouho ladili její profil. Dokonce i ve spolupráci s kluky, kteří jsou dodavateli této kávy. Nakonec jsme se kávu rozhodli pražit tak, aby chutnala báječně hlavně na espresso. Její pražící profil je tedy časově protáhlejší. Věřím, že se nám ji podařilo vyladit, tak abychom vyzdvihli její dokonalou sladkost a plnou chuť, říká hlavní pražič Kamila.

ZPRACOVATELSKÁ STANICE KIYUMBA

Zpracovatelská stanice Kiyumba je zbrusu nová, začala fungovat teprve v roce 2018. Nachází se v okrese Muhanga v podhůří hřebene Ndiza, který stoupá až do nadmořské výšky 2 300 m. Je založena a vlastněna společ­ností Impexcor Ltd., která se stará o zpracování a distribuci kávy.

Myšlenka založení stanice na tomto místě vzešla z pozorování, že jsou v této oblasti ty nejlepší podmínky pro pěstování arabiky v širém okolí. S ohledem na špatnou dostupnost se zde žádná stanice ale nenacházela a potenciál tak zůstával nenaplněn, jelikož byly zpracovatelské stanice pro místní farmáře příliš daleko. Dnes patří Kiyumba k nejvýše položeným stanicím ve Rwandě.

Farmáři zde pěstují kávovníky čím dál víc agrolesnickým způsobem, čímž podporují biodiverzitu v oblasti a pomáhají předcházet erozi, která je v této krajině nebezpečným jevem. Stanice stojí v sektoru Kiy­umba, obsluhuje ale i farmáře ze sektorů Rongi a Nyabinoni. Všichni far­máři dohromady tvoří družstvo „COCAM” se 1300 členy, z toho je 440 žen a 860 mužů. Celkem obhospodařují 566 582 kávovníků rozptýlených na ploše 342 hektarů.

KÁVA A SOUČASNÁ RWANDA

Historie pěstování kávy ve Rwandě je krátká, ale bohatá. Rwandská království mají tradici delší než tisíc let, a přestože byla Rwanda “přidělena” Německu na Berlínské konferenci již v roce 1884, první běloch vstoupil na její území až o deset let později. Produkci kávy zavedli až Belgičané kolem roku 1933. Pěstování kávy nebylo svobodným povoláním, ale povinností: kávovníky musely zabírat 25% půdy. Kávu vykupoval stát, ale pěstitelé mu navíc museli platit exportní clo.

Rozvoj kávového byznysu přišel v 90. letech, kdy díky politickým změnám a stále větší společenské stabilitě nastal růst kvality i ceny kávy.

Rwanda je v podstatě dokonalá pro pěstování arabiky téměř na celém svém území, díky své vysoké nadmořské výšce, bohatým srážkám, mírnému klimatu a sopečnému podloží. Rwanda kávové regiony žádným způsobem oficiálně nečlení, a tak je nazýváme dle přilehlých přírodních dominant.

Nejslavnější oblastí pěstování kávy v zemi je jednoznačně okres Nyamasheke. Odsud pochází největší i nejuznávanější díl celkové produkce a dozrávají tu ty nejslavnější ovocité kávy s chutěmi peckových plodů. Nyamasheke řadíme do regionu Kivu podle nádherného riftového jezera, o které se Rwanda dělí s D. R. Kongo. Z oblasti okolo jezera Kivu pochází i káva ze stanice Kiyumba.

Rwanda se může pyšnit skutečně nádhernou a svědomitě a efektivně obdělávanou krajinou. Počet kávových farmářů v celé zemi se odhaduje na 400 000 osob. Každý z nich vlastní asi čtvrtinu hektaru půdy a má jen malé množství stromů. Sdružují se do družstev a prodávají svou sklizeň kávových bobulí v malém množství zpracovatelské stanici, která je zpracovává a prodává v řetězci dále.

OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY

Tato káva patří do edice LIMITED EDITION. Vyzkoušejte další kávy z této edice, které nabízí širokou škálu chutí a vůní z celého světa.

ochutnejte podobné kávy