Naše káva z Rwandy pochází z mycí stanice Musha, která leží v nadmořské výšce 1433 m, na jihovýchodě země. Ke zpracování sem z okolních kopců vozí svou úrodu 657 drobných farmářů. Stanice Musha nabízí i promytou kávu, my jsme však zvolili odrůdu bourbon zpracovanou tzv. suchou metodou. Po pečlivém třídicím procesu, který začíná plavením kávových třešní v proudu vody, tzv. flotací, se třešně rozloží na stoly, kde kávu vyškolený personál probere ručně. Nezralá zrna se odstraní již v proudu vody, defektní třešně vytřídí místní zaměstnanci. Kávová zrna potom i se slupkou a dužinou rozloží v tenké vrstvě na velká jemná síta, tzv. africké postele, na kterých káva schne zhruba tři týdny. Tato suchá, neboli naturální metoda, je jednou z nejstarších zpracovatelských metod kávy a díky dlouhému kontaktu sladké zralé dužiny se zrnem kávy jí propůjčuje zajímavý chuťový profil.

Naturálně zpracované kávy se vyznačují bohatým tělem, ovocitostí, nasládlou dochutí, která může připomínat višně v čokoládě nebo rumové pralinky

 

 

Naturálně zpracované kávy se vyznačují bohatým tělem, ovocitostí, nasládlou dochutí, která může připomínat višně v čokoládě nebo rumové pralinky. Suchá metoda s sebou nese i řadu rizik, zrna mohou v dužině začít plesnivět a jsou náchylnější k různým defektům, které se mohou projevit až po upražení. Je tedy velmi náročná na kontrolu kvality přímo ve zpracovatelské stanici. Jsme rádi, že se na spolupracovníky v Musha můžeme v tomto spolehnout.

Odrůda bourbon je jednou z nejstarších odrůd arabiky. Na začátku 18. století ji francouzští misionáři převezli z Jemenu na ostrov Réunion, tehdy nesoucím název Bourbon, který se nachází jihovýchodně od Madagaskaru. Odtud také pochází jméno tohoto vysokého kultivaru, který se vyznačuje relativně nízkým výnosem a vyšší náchylností k nemocem. Až do poloviny 19. století neopustil bourbon území ostrova a jeho šíření začalo až s cestami francouzských misionářů do Střední Afriky a Brazílie. Stále dochází k jejímu křížení a kultivování.
Bourbon z rwandské stanice Musha se vyznačuje příjemně nasládlou vůní, ovocitým tělem a mírnou sladkostí v dochuti. Díky bohatému charakteru se hodí i na alternativní přípravy kávy, což se snažíme podtrhnout také světlejším pražením.

Káva z Rwandy pražená recepturou MOTMOT

Kávu z Rwandy pražím na světlý odstín pražení. Tím u kávy probouzím její potenciál v podobě svěží, ovocné kávy s příjemným sladkým aroma, dodává hlavní pražič Pavel.

Rwandská káva má krásná, pravidelná a malá zrna. Když k praženým zrnům přivoníte, ucítíte ovocné aroma. V šálku poté vyniknou ovocné chutě po jahodách a třešních.

Původ kávy z Rwandy

Rwanda je malý vnitrozemský stát ve Střední Africe s pohnutou historií. Ze severu sousedí s Ugandou, na východě s Tanzánií, na jihu s Burundy a na západ od Rwandy najdete Demokratickou republiku Kongo. Rozlohou je zhruba třetinová vůči Česku, obyvatel zde podle sčítání v roce 2009 žije 10,5 milionu. Ve Rwandě, jejíž hranice na rozdíl od většiny ostatních moderních afrických států respektují historické národnostní členění.

Naše káva pochází ze stanice Musha