Rwanda je známá jako země tisíce kopců (Land of Thousand Hills). Tyto kopce tvoří ideální prostředí pro pěstování vysoce kvalitní kávy ve vysokých nadmořských výškách.
Káva však není v zemi původní. Přinesli ji tam pravděpodobně misionáři na počátku 20. století. Pěstování kávy se tak stalo příležitostí k obživě pro mnoho Rwandských rodin a jde tak ruku v ruce s bojem proti chudobě v zemi.
Po genocidě v roce 1994 se káva stala nejen jednou z nejcennějších plodin v zemi, ale také jistým symbolem pozitivity a oživení Rwandy po této tragické historické události. Země tak investovala do rozvoje zemědělství, jmenovitě do plantáží nebo školení pro producenty kávy, a hlavně do vzniku mnoha zpracovatelských stanic. Před genocidou byla v zemi jedna, po ní jich vzniklo téměř 250.
RWANDA KAGEYO
Rwandské kávy jsou typické svým plným sladkým tělem, a to z části i díky odrůdě Bourbon, která je nejčastěji pěstovanou odrůdou kávovníku v zemi. Také na Kageyo je pěstována tato odrůda, a následně zpracována promytou metodou, která je považována za tu nejkvalitnější.
Rwanda Kageyo z pražírny MOTMOT se perfektně hodí na filtr či aeropress, kde vynikne vůně i chuť meruněk, karamelu či pekanových oříšků. Na espressu nabídne vyšší aciditu, a kromě sladkého, ovocného těla i nádech koření, konkrétně hřebíčku.
SLOVO PRAŽIČE
„Káva z Kageyo pochází z výšky 1800 – 2000 metrů nad mořem a její zrna jsou proto velmi tvrdá. V průběhu pražení je tedy třeba trochu více tepla než obvykle, aby se dobře vyvinula. Celý proces se ale snažím zbytečně moc neurychlit, abych z kávy dostala její plné, sladké tělo.“ vysvětluje hlavní pražič Kamila.
ZPRACOVATELSKÁ STANICE KAGEYO
Zpracovatelská stanice Kageyo se nachází v úrodné vysočině kolem jezera Kivu na západě Rwandy, poblíž státních hranic s Kongem. O úrodnosti okolí Kivu svědčí i fakt, že se káva pěstuje i na druhé straně hranice, odkud se dostala i do pražírny MOTMOT jako Kongo South Kivu.
Stanice Kageyo byla postavena v roce 2009. Skupina farmářů pěstující kávu na okolních svazích si na ni vzala půjčku, aby měli kde zpracovávat úrodu. Hned prvním rokem zpracovali 67 tun plodů a jako zázrakem se umístili na druhém místě v soutěži Cup of Excellence ve Rwandě. Následující rok již soutěž vyhráli.
I přes úspěch v soutěži se farmáři potýkali s nízkou úrodou a bylo pro ně extrémně obtížné splácet půjčku. Proto začala stanice Kageyo v roce 2013 spolupracovat s Rwanda Trading Company, která nejen že zvýšila efektivitu prodeje kávy, ale také vyřešila problém s nízkou úrodou. O dva roky později Rwanda Trading Company stanici koupila a uhradila zbytek půjčky, aby mohla zachovat vzniklou strukturu a standard stanice Kageyo a jejích farmářů. V této formaci funguje zpracovatelská stanice dodnes.
OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY
Tato káva patří do edice LIMITED EDITION. Vyzkoušejte další zajímavé a časově omezené kávy z této edice.
DALŠÍ ČLÁNKY
Přečtěte si o našich kávách, cestování po světě a příběhu MOTMOT…