Rwanda se může pyšnit skutečné nádhernou a svědomitě a efektivně obdělávanou krajinou. Způsob pěstování ve Rwandě je velmi podobný tomu v přilehlých okolních zemích. Počet kávových farmářů v celé zemi se odhaduje na 400 000 osob. Každý z nich vlastní asi čtvrtinu hektaru půdy a má jen malé množství stromů. Sdružují se do družstev a prodávají svou sklizeň kávových bobulí v malém množství zpracovatelské stanici, která je zpracovává a prodává v řetězci dále.

POPIS KÁVY A ZPRACOVÁNÍ

Ve Rwandě se pěstuje téměř výhradě arabika odrůdy Red Bourbon, která se vyznačuje plným tělem a silně ovocitou chutí. Chuťové kvality jsou vysoce nadprůměrné a vyvažují tak pěstitelům menší odolnost stromů proti nemocem. Nejčastější metodou zpracování je promytá (washed), většinou se používá její rozvinutá verze, kdy je promytá dvakrát. Před oloupáním kávových slupek se bobule cca 24 hodin louhují v pramenité vodě. Dužina nasákne vodou a lehce se naleptá, což zdokonalí proces jejího odstranění a výsledné zrno je tak mnohem účinněji zbaveno všech vnějších cukrů.

Rwanda Kilimbi roste ve výšce 1650 – 1850 metrů na sopečné půdě v okolí jezera Kivu a je zpracována metodou yellow honey. V chuti můžete rozeznat hořkou čokoládu, třtinový cukr a černý čaj. Káva se perfektně hodí na filtrované způsoby přípravy nebo na espresso.

SLOVO PRAŽIČE

„Rwanda Kilimbi má velmi tvrdé zrno. Pro zvýraznění její ovocitosti jsme zvolili rychlejší pražení, které spomalujeme při nástupu first cracku, kdy se vytváří nejvíce chuťových látek, říká pražič Palo.

ZPRACOVATELSKÁ STANICE KILIMBI

Zpracovatelská stanice Kilimbi je relativně mladá, byla založena teprve v roce 2016. Postavila ji společnost Muraho Trading Company jako svou vů­bec první vlastní stanici. Tato společnost se rychle zařadila mezi leadery výběrové kávy ve Rwandě. Kilimbi je dokonce první stanice, která ze země legálně exportovala naturálně a honey zpracované kávy, čímž prošlapala cestu nespočtu dalších pěstitelů.

Stanice stojí v okrese Nyamasheke na břehu překrásného jezera Kivu. Ob­last je „pravlastí“ Rwandské výběrové kávy, pochází odsud ty nejoceňova­nější loty. Klimatický a geologický potenciál Nyamasheke pro pěstování kávy je nesporný, ale tato konkrétní lokalita je svou topografií obzvláště zajímavá. Káva se pěstuje nejen na pobřeží, ale i na malých ostrovech, od­kud se vozí do stanice lodí. V kombinaci se sopečnou půdou nabitou mi­nerály a bohatou na vláhu zajišťuje v chuti obzvláště šťavnaté tóny.

FARMÁŘI A PĚSTOVÁNÍ

Kilimbi dlouhodobě spolupracuje se 750 farmáři z okolí. Reálně jich ale do stanice dochází mnohem víc i z větší vzdálenosti. Společnost Muraho si totiž zakládá na férovém přístupu a za sklizeň platí až dvojnásobnou cenu oproti okolním společnostem. Je to nejen slušné, ale i všestranně výhod­né, protože spokojenější a bohatší farmáři jsou na svou práci hrdí, více se snaží a tím pádem samozřejmě odvádějí mnohem kvalitnější práci. A t o nejen s o hledem na kvalitu sklizně, ale i pěstování samotného – například chápou ekologický význam zastínění sadů a jsou na ně hrdí. Tímto samo­zřejmě nastavují zrcadlo i dalším společnostem a působí tak jako pozitivní příklad pro široké okolí.

Zajímavostí stanic na pobřeží jezera Kivu je, že kromě běžných hnojiv zví­řecího a rostlinného původu používají někteří farmáři i jezerní bahno či zbytky ryb. Zvýšený přísun vápníku tak zvyšuje výslednou sladkost kávy.

OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY

Tato káva patří do edice LIMITED EDITION. Vyzkoušejte další kávy z této edice, které nabízí širokou škálu chutí a vůní z celého světa.

ochutnejte podobné kávy