I v letošním roce jsme si pro Vás připravili speciální vánoční blendy ve dvou chuťových variantách. Už od září jsme přemýšleli, jak Vás opět překvapit něčím novým, a tak jsme pražili, ochutnávali a namíchali úplně nové směsi kávy, které jste ještě u nás neochutnali. 😉
Na úplném začátku jsme vybrali kávy a napražili z nich vzorky. Následně jsme s týmem vzorky káv ochutnávali na našem interním středečním cuppingu. „Kávy jsme chutnali nejprve samostatně a potom je míchali v různých poměrech tak dlouho, až jsme našli ten nejlepší,“ říká hlavní pražič Kamila.
VÁNOČNÍ PŘÍBĚH LIŠKY
Chcete se dozvědět více o kávou provoněných Vánocích? Přečtěte si příběh naší vánoční lišky.
VÁNOČNÍ BLEND HOŘKÝ
Hořký vánoční blend je intenzivní kávou čokoládové chuti s vyšším obsahem kofeinu. Základem je káva z Nikaraguy, kterou jsme si osobně vybrali na plantáži Selva Negra, a která směsi dává sladkou lískooříškovou chuť. V blendu je zastoupena káva z Peru, která nese temperamentní hořkost, a také Kolumbie, která směsi propůjčuje chuť jahod.
VÁNOČNÍ BLEND OVOCNÝ
Ovocný vánoční blend je pro milovníky ovocných chutí. I tuto směs jsme tvořili ze tří káv. Naturální káva z Burundi nabídne sladkou meruňkovou a čajovou chuť, doplněnou o chuť lesních plodů, černého čaje a květů vaší oblíbené Etiopie Dambi Uddo. Trio káv doplňuje Malawi, která chutná po grepu a zeleném pepři a dodává směsi exotický nádech.
RECEPT NA VÁNOČNÍ POHODU
Představte si to. Sedíte doma, stromeček svítí, koledy hrají… na stole stojí miska cukroví a v celém domě voní káva. Ať už Vás láká hořký či ovocný blend, máme pro Vás recept na každý z nich. Příprava je jednoduchá a rychlá, odzkoušená a dovedena k dokonalosti naším hlavním baristou Vaškem, který pro Vás tyto recepty vytvořil.
FRENCHPRESS
- Připravte si 24 gramů nahrubo namletého hořkého vánočního blendu (přibližně jako cukr krystal a hrubší).
- Zalijte 400 ml vody těsně po varu a nechte bez míchání stát 3-4 minuty.
- Lžičkou prolomte krustu, která se utvořila na hladině, pětkrát zamíchejte a seberte z hladiny veškerou pěnu a zbytky kávy.
- Počkejte 3-4 minuty.
- Nasaďte víčko, nestlačujte.
- Přes nestlačený filtr přelejte do jiné nádoby (ne celé, kvůli množství kávového prachu na dně).
- Čím více chcete kávu extrahovat, tím déle ji nechte louhovat.
Přejeme dobrou chuť 😉
V60 FILTR
- Vložte papírový filtr do V60 a prolijte horkou vodou tak, aby přilnul ke stěnám.
- Nasypte 16 gramů středně hrubě mletého ovocného vánočního blendu (přibližně jako kuchyňská sůl).
- Nalijte 40 ml vody těsně po varu a promíchejte nebo zakružte tak, abyste navlhčili veškerou kávu.
- Po cca 30 vteřinách pomalu v kruzích dolijte 210 ml horké vody.
- Nechce překapat, ideální čas extrakce je mezi 2-3 minutami.
- Čím více chcete extrahovat, tím jemněji kávu namelte.
Chutnalo Vám? Budeme rádi, když nám dáte vědět 😉
DALŠÍ ČLÁNKY
Přečtěte si o našich kávách, cestování po světě a příběhu MOTMOT…