BURUNDI, KÁVA ZE SRDCE AFRIKY

BURUNDI, KÁVA ZE SRDCE AFRIKY

 

Burundi je malá a zdánlivě nenápadná země, která leží v samém srdci Afriky. Vysoká nadmořská výška, hornatý reliéf s vulkanickou půdou a vydatné srážky zde vytváří ideální podmínky pro pěstování vysoce kvalitního kávovníku arabského. Pěstováním a zpracováním kávy se živí v Burundi bezmála tři čtvrtě milionu rodin.

 

Díky nadmořské výšce kolem 2 tisíc metrů má káva z Burundi vyšší aciditu, která přechází do sladkých ovocitých tónů. V šálku tato káva odhalí příjemnou chuť čokolády, třtinového cukru a svěží kyselosti. V dochuti se objevují květnaté tóny s nádechem citrusů a tropického ovoce.

 

BURUNDI, KÁVA ZE SRDCE AFRIKY

Tradice kávy v Burundi

Pěstování kávy v Burundi začalo ve třicátých letech 20. století, kdy sem Belgičané přivezli kávovníky typu Arabica. Dnes zde kávu pěstují rodinní producenti. Tito drobní farmáři vlastní v průměru asi 250 stromů, přičemž většina hospodářství pěstuje i jiné plodiny, nebo chová hospodářská zvířata. Většina kávy v Burundi se pěstuje mezi 1 250 a 2 000 m n. m. a jako nejpoužívanější odrůda se používá bourbon. Nejčastější metodou zpracování je promytý přístup (washed). Místní káva se nejvíce podobá té z Rwandy, která je z Burundi směrem na sever „přes kopec“. Co se týče podílu na světovém trhu s kávou, není Burundi nijak významným hráčem, nicméně místní pěstitelé jasně dokazují, že dokáží vyprodukovat nezaměnitelně kvalitní kávu, která je velmi příjemným zpestřením i našeho kávového repertoáru.

Východní Afrika je proslulá svou vysoce kvalitní kávou a Burundi není výjimkou. Spolu s Rwandou a Keňou má i Burundi z velké části vynikající podmínky pro pěstování kávy: dobrý reliéf tvořen vulkanickou půdou, bohatou na živiny, nadmořské výšky dosahující až 2600 m n. m., velmi příznivé klima s dostatečným úhrnem srážek, v průměru 1200 mm. Produkce kávy se v této drobné zemi ve skutečnosti zvyšuje, i přes ozbrojené konflikty a vysokou míru chudoby. Burundské odrůdy prokázaly vysoký potenciál a producenti kávy zde usilují o zlepšování svých zemědělských postupů.