Káva z Papuy Nové Guiney je v naší nabídce novinka, na kterou jsme se dlouho těšili. Tato výběrová káva pochází z provincie Kianantu, která leží v hornaté oblasti v severo-východní části ostrova v Tichém oceánu. Farma, kterou v šedesátých letech založil Ben Colbran se rozkládá na 220 hektarech v nadmořské výšce okolo 1 800 metrů a nese název Baroida.

Toto podivné slovo odkazuje v řeči původních obyvatel ostrova na ducha, který údajně sídlí ve velkém balvanu ležícím uprostřed řeky protékající mezi plantážemi. Podle místních řeka omývá balvan od nepaměti a právě jeho síle je připisováno, že rodina Colbranů přestála těžké časy a stále pěstuje vysoce kvalitní kávu, která si získává stále lepší reputaci.

„Káva je pro Papuu Novou Guineu důležitá vývozní komodita, druhá největší po palmovém oleji. Většina plantáží patří malým a středním farmářům. Pěstování, zpracování a vývoz živí v Papuy přibližně 2,5 milionu lidí.“

V Papuy Nové Guiney se většina káv zpracuje tzv. promytou metodou. I naše káva, kterou vám nabízíme, je promytá. Po zbavení slupky a části dužiny v kotoučovém loupači zrna a část třešní za sucha fermentují po dobu 36 hodin. Pak se namočí do obrovských kádí, kde se zbytek dužiny od pecek odstraní jemným třasem, který vznikne pomocí neustálého pumpování vody do těchto kádí. Následně se několik dní suší a nakonec projde pečlivou kontrolou, kde jsou vybrána ta nejlepší zrna k prodeji.

Káva je pro Papuu Novou Guineu důležitá vývozní komodita, druhá největší po palmovém oleji. Většina plantáží patří malým a středním farmářům. Pěstování, zpracování a vývoz živí v Papuy přibližně 2,5 milionu lidí.

Zrna z Papuy Nové Guiney se vyznačují lehkým tělem, sladkou chutí s čokoládovými podtóny. Pražíme ji spíše světleji, právě aby vynikla její sladká ovocitost.,“  popsal naši novinku pražič Pavel

Minulost a současnost kávy z ostrova Nová Guinea

Kdy přesně se na ostrově Nová Guinea objevila rostlina kávovníku, není známé. Víme však, že komerčně se káva začala na území Papuy Nové Guiney pěstovat ve 20. letech minulého století. Plantáže byly tehdy z velké části vlastněny cizinci, většinou Australany, Brity a Němci. Se zlepšováním infrastruktury i metod zpracování rostl postupně i samotný kávový průmysl. V osmdesátých letech dosáhl zřejmě svého vrcholu a produkce zaznamenala první pokles. Jedním z důvodů bylo rozdělení plantáží koloniálního typu do malých soukromých farem, tzv. lotů, pokles vládní podpory a menší investice do infrastruktury.

V posledních letech se místní kávě blýská na lepší časy. Pěstitelé kávy více dbají na kvalitu kávy a upřednostňují ji před kvantitou, což láká mnoho exportérů a pověst kávy z Papuy Nové Guiney si získává mezinárodní věhlas.

Posuďte sami, jak chutná káva z nového světa.