Burundi je malá a velice nenápadná krajina, které se také říká srdce Afriky. Nejen, že se jako srdce nachází v pomyslném středu Afriky, ale také má tato krajina tvar srdce. I toto srdce má své srdce – kávu. To by mohlo zajisté potvrdit bezmála 800 000 rodin, které se zde věnují pěstování a zpracovávání kávy. Dalo by se říct, že káva je v Burundi srdce na druhou.

Burundi má z velké části vynikající podmínky pro pěstování kávy: dobrý reliéf tvořen vulkanickou půdou, bohatou na živiny, nadmořské výšky dosahující až 2600 m n. m. a velmi příznivé klima s dostatečným úhrnem srážek.

Káva z Burundi podle receptury MOTMOT

V Burundi se nachází 12 provincií – regionů pěstování kávy. Kávu, kterou máte možnost ochutnat u nás, pochází z jednoho z nejvýznamnějších zpracovatelských oblastí – Kayanza, z promývací stanice Yandaro. Tato stanice funguje jako spádová oblast pro 3500 farmářů. Zrno této kávy má typicky vysokou hustotu a na rozdíl od jiných káv je na pohled velice malinké. Má, ještě jako zelené, sladkou a ovocnou vůni a ty se krásně projevují v chuti i po vypražení.

Právě kvůli atypickým vlastnostem kávového zrna z Burundi je potřeba zvolit i odlišný postup při pražení. Výsledek pražené kávy Burundi – Yandaro však stojí za to. Pražíme jej na střední stupeň a dokáže uspokojit i ty nejnáročnější kávové odborníky.  Dodává hlavní pražič Pavel.

Tradice kávy v Burundi

Pěstování kávy v Burundi začalo ve třicátých letech 20. století, kdy Belgičané přinesli kávovníky typu Arabica. Dnes zde kávu pěstují rodinní producenti. Tito drobní držitelé mají v průměru asi 250 stromů, přičemž většina hospodářství pěstuje i jiné plodiny, nebo chová hospodářská zvířata. Většina kávy v Burundi se pěstuje mezi 1 250 a 2 000 m n. m. a jako nejpoužívanější odrůda se používá Bourbon. Nejčastější metodou zpracování je promytý přístup (washed). Místní káva se nejvíce podobá té z Rwandy, která je pro Burundi „za kopcem“ jako severní soused. Co se týče podílu na světovém trhu s kávou, není Burundi nijak významným hráčem, nicméně místní pěstitelé jasně dokazují, že dokážou vyprodukovat nezaměnitelně kvalitní kávu, která je velmi příjemným zpestřením i našeho kávového repertoáru.

Místo, odkud káva pochází

Východní Afrika je proslulá svou vysoce kvalitní kávou a Burundi není výjimkou. Spolu s Rwandou a Keňou má i Burundi z velké části vynikající podmínky pro pěstování kávy: dobrý reliéf tvořen vulkanickou půdou, bohatou na živiny, nadmořské výšky dosahující až 2600 m n. m., velmi příznivé klima s dostatečným úhrnem srážek, v průměru 1200 mm.  Produkce kávy se v této drobné zemi ve skutečnosti zvyšuje, i přes ozbrojené konflikty a vysokou míru chudoby. Burundijké odrůdy prokázaly vysoký potenciál a producenti kávy zde usilují o zlepšování svých zemědělských postupů.