Burundi je malá a zdánlivě nenápadná země, která leží v samém srdci Afriky. Vysoká nadmořská výška, hornatý reliéf s vulkanickou půdou a vydatné srážky zde vytváří ideální podmínky pro pěstování vysoce kvalitního kávovníku arabského. Pěstováním a zpracováním kávy se živí v Burundi bezmála tři čtvrtě milionu rodin.

Díky nadmořské výšce kolem 2 tisíc metrů má káva z Burundi vyšší aciditu, která přechází do sladkých ovocitých tónů. V šálku tato káva odhalí příjemnou chuť čokolády, třtinového cukru a svěží kyselosti. V dochuti se objevují květnaté tóny s nádechem citrusů a tropického ovoce.

Káva z Burundi podle receptury MOTMOT

V Burundi se nachází 12 provincií – regionů pěstování kávy. Burundská káva, kterou máte možnost ochutnat u nás, vyrostla v jedné z nejvýznamnějších zpracovatelských oblastí jménem Kayanza, v nadmořské výšce 1 774 m. Tuto drobnozrnnou odrůdu bourbon zpracovala promývací stanice Yandaro. Ta funguje jako spádová oblast pro 3 500 farmářů. Zrno této kávy má typicky vysokou hustotu a na rozdíl od jiných káv je na pohled malinké. Zelená zrna voní sladce po tropickém ovoci, které se krásně projeví v chuti po vypražení.

Právě kvůli atypickým vlastnostem kávového zrna z Burundi je potřeba zvolit i specifický postup při pražení. Výsledek pražené kávy Burundi – Yandaro však stojí za to. Pražíme ji na střední stupeň. Naše Burundi dokáže uspokojit i ty nejnáročnější kávové odborníky,“  říká hlavní pražič Pavel.

Tradice kávy v Burundi

Pěstování kávy v Burundi začalo ve třicátých letech 20. století, kdy sem Belgičané přivezli kávovníky typu Arabica. Dnes zde kávu pěstují rodinní producenti. Tito drobní farmáři vlastní v průměru asi 250 stromů, přičemž většina hospodářství pěstuje i jiné plodiny, nebo chová hospodářská zvířata. Většina kávy v Burundi se pěstuje mezi 1 250 a 2 000 m n. m. a jako nejpoužívanější odrůda se používá bourbon. Nejčastější metodou zpracování je promytý přístup (washed). Místní káva se nejvíce podobá té z Rwandy, která je z Burundi směrem na sever „přes kopec“. Co se týče podílu na světovém trhu s kávou, není Burundi nijak významným hráčem, nicméně místní pěstitelé jasně dokazují, že dokáží vyprodukovat nezaměnitelně kvalitní kávu, která je velmi příjemným zpestřením i našeho kávového repertoáru.

Místo, odkud káva pochází

Východní Afrika je proslulá svou vysoce kvalitní kávou a Burundi není výjimkou. Spolu s Rwandou a Keňou má i Burundi z velké části vynikající podmínky pro pěstování kávy: dobrý reliéf tvořen vulkanickou půdou, bohatou na živiny, nadmořské výšky dosahující až 2600 m n. m., velmi příznivé klima s dostatečným úhrnem srážek, v průměru 1200 mm. Produkce kávy se v této drobné zemi ve skutečnosti zvyšuje, i přes ozbrojené konflikty a vysokou míru chudoby. Burundské odrůdy prokázaly vysoký potenciál a producenti kávy zde usilují o zlepšování svých zemědělských postupů.