CO JE TO CASCARA?
Cascara jsou sušené slupky kávových třešní. Neboli to, co zbyde, když se vyloupne zrno. Pochází z kávovníku, ale chutná spíše jako čaj. Takový kofeinový kočkopes.
JAK CASCARA CHUTNÁ?
Chuť cascary je velmi individuální. Stejně jako u kávy totiž záleží na odrůdě kávových třešní a oblasti, kde byly vypěstovány.
Ta naše pochází Kostariky, z farmy Diega Guardíi Hacienda Sonora, která leží na úpatí sopky Poás v nadmořské výšce 1 200 - 1 300 m. n m. Kávové třešně odrůd Catuai, Caturra, Marsellesa, Sarchimor a SL28 byly zpracovány naturální metodou, sušeny na "raised beds", neboli vyvýšených postelích, a po dvou měsících uskladnění ukončily svou cestu v suchém mlýně, kde se kávová zrnka oddělila od slupek. V chuti této cascary proto poznáte brusinky, švestky a sušená jablka.
Cascara je plná antioxidantů a vitamínů, oproti kávě má však 2-4x méně kofeinu. Takže si ji můžete v klidu vychutnat i později odpoledne, beze strachu, že by narušila váš spánek.
A JAK SI CASCARU PŘIPRAVIT?
ČAJ Z CASCARY
- Do nádoby se sítkem (ideálně french press) nasypte 20 g cascary a zalijte ji 0,5 l horké vody.
- Nechte louhovat 5 - 10 minut.
- Přes sítko přelejte do šálků a vychutnávejte!
LEDOVÁ CASCARA
- Do nádoby se sítkem (ideálně french press) nasypte 20 g cascary a zalijte ji 0,5 l studené vody.
- Nechte louhovat po dobu 24 hodin.
- Přes sítko přelejte do sklenic (můžete i s ledem) a vychutnávejte!
Určitě se ale nebojte experimentovat, cascara se chová podobně jako káva a při každém způsobu přípravy vás překvapí novými chuťovými nuancemi. A to nás baví!