Už dlouho jsme věděli, že chceme pro MOTMOT vybrat novou kávu tak, jako jsme ji na začátku našeho příběhu vybrali v Nikaragui. A tak když jsme na podzim 2019 vyrazili na další expedici do tropických krajin, naše cesta vedla do Kolumbie. Tam jsme se spojili s Mauriciem Osorio, majitelem farmy Finca San José.

„Prošli jsme několik různých farem, ale Finca San José nám prostě padla do oka, stejně jako Mauricio a celá jeho rodina. Zůstali jsme u nich po nějakou dobu a měli možnost sledovat jejich zvyky a kulturu, moc se nám tam líbilo,“ řekl Peter Haninec.
Náš pobyt na Finca san José vyvrcholil tím, že jsme na plantáži zasadili kávovník se jménem MOTMOT na znamení přátelství a spolupráce s Mauriciem. A také tím, že jsme s Mauriciem uzavřeli dohodu: od této chvíle se veškerá káva z plantáže San José zpracována metodou Yellow Honey bude v Evropě prodávat jako Colombia MOTMOT.
Pořád jsme ale neměli vyhráno, chyběla nám káva pro naši pražírnu. „Mauriciovy kávy byly skvělé, bylo těžké si vybrat. Testovali jsme v centrále Café Selecto v městě Manizales, hlavním městě oblasti Caldas. Ochutnali jsme asi 12 vzorků. Nakonec jsme se rozhodli několik našich vzorků-favoritů dovézt do Česka, aby ji mohl ochutnat i tým MOTMOT, a abychom novou kávu mohli vybrat společně,“ říká Peter. Vítězem se stala právě Yellow Honey.

COLOMBIA SAN JOSÉ
Skvěle se hodí na espresso i na filtrované způsoby přípravy, kde nabídne specifickou sladkost, květinové aroma a jemnou aciditu citrusového ovoce. Zpracována metodou Yellow honey.
COLOMBIA ALICORADO
Káva zpracována nevšední, experimentální metodou. Kávová zrna jsou po dobu 14 dnů uložena v sudu po typickém likéru Aguardiente, ze kterého získávají sladkou chuť rumových pralinek. Alicorado se perfektně hodí na espresso a filtrované přípravy.Farma San José byla založena v roce 1934 přistěhovalci z oblasti Antioquia ze severu země. Ti se usadili v městečku Santa Rosa de Cabal v regionu Risaralda v podhůří And, a právě tam pan Gilberto a paní Fabiola koupili malý kousek země. Díky svému obchodnímu talentu, možná zděděném po svých předcích z Antioquia, během let rozšířili svou plantáž o okolní farmy jejich odkoupením, a tak vznikla dnešní Finca San José.
Oblast Risaralda, ve které San José leží, patří spolu s oblastmi Caldas a Quindío do tak zvané „kávové osy“ (eje cafetero). Pěstování a sběr kávy jsou ve všech 14 municipalitách regionu hlavním zdrojem obživy.
