Už dlouho jsme věděli, že chceme pro MOTMOT vybrat novou kávu tak, jako jsme ji na začátku našeho příběhu vybrali v Nikaragui. A tak když jsme na podzim 2019 vyrazili na další expedici do tropických krajin, naše cesta vedla do Kolumbie. Tam jsme se spojili s Mauriciem Osorio, majitelem farmy Finca San José.

„Prošli jsme několik různých farem, ale Finca San José nám prostě padla do oka, stejně jako Mauricio a celá jeho rodina. Zůstali jsme u nich po nějakou dobu a měli možnost sledovat jejich zvyky a kulturu, moc se nám tam líbilo,“ řekl Peter Haninec.

Náš pobyt na Finca san José vyvrcholil tím, že jsme na plantáži zasadili kávovník s jménem MOTMOT na znamení přátelství a spolupráce s Mauriciem. A také tím, že jsme s Mauriciem uzavřeli dohodu: od této chvíle se veškerá káva z plantáže San José zpracována metodou Yellow Honey bude v Evropě prodávat jako Colombia MOTMOT.

Pořád jsme ale neměli vyhráno, chyběla nám káva pro naši pražírnu. „Mauriciovy kávy byly skvělé, bylo těžké si vybrat. Testovali jsme v centrále Café Selecto v městě Manizales, hlavním městě oblasti Caldas. Ochutnali jsme asi 12 vzorků. Nakonec jsme se rozhodli několik našich vzorků-favoritů dovézt do Česka, aby ji mohl ochutnat i tým MOTMOT, a abychom novou kávu mohli vybrat společně,“ říká Peter. Vítězem se stala právě Yellow Honey, kterou teď u nás nově najdete ve stálé nabídce v pražírně i na e-shopu 😉

COLOMBIA MOTMOT

MOTMOT Colombia se skvěle hodí na espresso a filtrované způsoby přípravy, kde nabídne mléčnou sladkost a jemnou aciditu tropického ovoce. Roste ve výšce kolem 1700 metrů nad mořem a je zpracována metodou Yellow honey.

Tato káva pochází od našeho přítele Maurícia z farmy San José na západě Kolumbie, kde jsme ji pro vás osobně vybrali.

COLOMBIA MOTMOT

COLOMBIA ALICORADO

Sladké Alicorado z farmy San José na severu Kolumbie je zpracováno nevšední, experimentální metodou. Kávová zrna jsou po dobu 14 dnů uložena v sudu po typickém likéru Aguardiente, ze kterého získávají sladkou chuť rumových pralinek.

Tato káva z limitované edice tak nabízí typicky vánoční chutě, které provoní Váš dům a navodí tu správnou, sváteční atmosféru. Alicorado se perfektně hodí na espresso a filtrované přípravy.

COLOMBIA ALICORADO

ZÁZRAK ZVANÝ ALICORADO

Jenže to nebyl konec příběhu.

Při ochutnávání nám totiž padla do oka (nebo spíše na jazyk) ještě jedna káva – Alicorado. Její zvláštností je metoda zpracování: zelená zrna se totiž po sklizni uloží na 3-6 měsíců do sudů po typickém kolumbijském likéru Aguardiente, chutnajícím po anýzu. Přesný postup zpracování a recepturu si na Finca San José hlídají jako své vlastní know-how, takže je Alicorado zcela originální.


Kávová zrna zpracovaná touto metodou získávají sladkou chuť rumových pralinek. Té jsme nemohli odolat, a tak jsme Alicorado, alespoň na limitovanou dobu Vánoc, do naší nabídky zařadili také 

FINCA SAN JOSÉ

Farma San José byla založena v roce 1934 přistěhovalci z oblasti Antioquia ze severu země. Ti se usadili v městečku Santa Rosa de Cabal v regionu Risaralda v podhůří And, a právě tam pan Gilberto a paní Fabiola koupili malý kousek země. Díky svému obchodnímu talentu, možná zděděném po svých předcích z Antioquia, během let rozšířili svou plantáž o okolní farmy jejich odkoupením, a tak vznikla dnešní Finca San José.

Oblast Risaralda, ve které San José leží, patří spolu s oblastmi Caldas a Quindío do tak zvané „kávové osy“ (eje cafetero). Pěstování a sběr kávy jsou ve všech 14 municipalitách regionu hlavním zdrojem obživy.

PĚSTOVÁNÍ KÁVY V KOLUMBII

Kolumbie je třetím největším producentem kávy na světě, hned po Brazílii a Vietnamu. Ročně exportuje kolem 9 milionů pytlů kávy.

Hlavní pěstovatelské oblasti leží v podhůří And a Sierra Nevady, kde je mírné podnebí a dostatek srážek. Krajina zde je tvořena třemi horskými pásmy (cordilleras). Kopcovitý terén poskytuje širokou škálu mikroklimat, co znamená, že se káva v Kolumbii může sklízet po celý rok, v závislosti od lokality.

Pěstováním kávy se v Kolumbii zabývá více než půl milionu farmářů v 17 regionech jako je Cauca, Huila, Caldas, Risaralda či Antioquia. Při tak velké různorodosti pěstování se kvalita kávy liší, obecně je však za nejkvalitnější považovaná káva pěstovaná na jihozápadě země v regionech Huila, Tolima nebo Cauca. Mezi nejrozšířenější odrůdy patří Caturra, Bourbon, Typica, Castillo a Maragogype.