KÁVOVÉ MOTMOT CUKROVÍ
Na těsto potřebujeme:
- 220g hladké mouky
- 120g mletých vlašských ořechů
- 120g práškového cukru
- 160g másla
- 20g jemně mleté kávy MOTMOT Honduras Cadexsa
- 2 lžíce rumu
Na krém potřebujeme:
- 300g bílé čokolády
- 150g smetany ke šlehání
- 4 lžičky mleté kávy MOTMOT Honduras Cadexsa
- 2 lžičky rumu
Na polevu potřebujeme:
- 100g cukru krupice
- 20g smetany ke šlehání
- 2 lžíce espressa MOTMOT Honduras Cadexsa
- 10g másla
- 5g hrubě mleté kávy MOTMOT Honduras Cadexsa
Všechny ingredience na přípravu těsta dáme do mísy, promícháme a spojíme, necháme přes noc vychladit. Stejný den také začneme s přípravou krému. Čokoládu nasekáme a dáme do mísy. V hrnci si zahřejeme smetanu s kávou a jakmile nám směs začne vřít, přelejeme ji přes jemné sítko na čokoládu, necháme minutku odstát a jemně promícháme. Vznikne nám směs, kterou necháme vychladit přes noc.
Druhý den si rozehřejeme troubu na 170 °C, těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary, pečeme 15 minut. Do směsi na krém přidáme rum a společně vyšleháme. Krémem si naplníme cukrářský sáček a spojíme s ním upečené cukroví. Dáme na chvílí do lednice. Mezitím si připravíme polevu. Cukr si rozpustíme ve světle hnědý karamel a přidáme do něj ohřátou smetanu a espresso. Vše společně promícháme a na závěr přidáme máslo. Jednu stranu vychlazeného cukroví namočíme do polevy a ozdobíme hrubě mletou kávou.
ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE S KÁVOU
Na lanýže potřebujeme:
- 50g vlašských ořechů
- 70g mléčné čokolády
- 160g hořké 70% čokolády
- 50ml smetany ke šlehání
- 50ml espressa MOTMOT Brazil Diamond
- 30g másla
- 2 lžičky brandy
Na obalení potřebujeme:
- 80g hořké 70% čokolády
- 20 g kakaa
- 10g jemně pomleté kávy MOTMOT Brazil Diamond
Ořechy rozprostřeme na plech a dáme pražit na 10 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Mezitím si nasekáme mléčnou i hořkou čokoládu na kousky. V hrnci si zahřejeme smetanu s máslem, jakmile nám směs začne vřít, přisypeme do ní čokoládu. Necháme minutku odstát a poté jemně promícháme, dokud se nám všechna čokoláda nerozpustí. Upražené ořechy si nameleme a přidáme do směsi stejně jako espresso a brandy a vše promícháme. Vznikne nám hladký krém, který necháme vychladit na pokojovou teplotu. Potom ho dáme do cukrářského sáčku a na plechu vyloženém pečícím papírem vytváříme lanýže. Ty pak na chvíli necháme vychladnout v lednici.
Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na obalení. Připravíme si kakao a k němu přes jemné sítko přesypeme kávu a promícháme. Vychlazené lanýže obalíme v rozpuštěné čokoládě a poté ve směsi kakaa a kávy, případně ve vlašských oříšcích.