Kenya leží přímo na rovníku, je známá svou pestrostí a rozmanitostí. Na východě, na pobřeží Indického oceánu se rozprostírá rozsáhlá nížina; ve vnitrozemí pak najdeme náhorní plošiny a sopečná pohoří s nejvyšší horou Mount Kenya (5 188 m n.m.), po které je pojmenovaná i celá země. Právě tyto vysokohorské podmínky v kombinaci s polohou kolem rovníku jsou ideální pro pěstování kávy, která má v Keni dlouholetou tradici.
POPIS KÁVY A ZPRACOVÁNÍ
Káva z Keni se vyznačuje vysokou kvalitou, o které se obecně hovoří jako o jedné z nejlepších na světě. Mezi kávovými gurmány je známá bohatým tělem, intenzivním aroma, správnou aciditou a příjemnou ovocnou chutí.
Plody se na farmě Kiranga sbírají ručně a zralé plody jsou poctivě vybírány. Poté se zbavují slupky a nechají přes noc fermentovat. Po fermentaci se káva promývá a suší na tzv. „raised beds“, neboli „vyvýšených postelích“. Sušení trvá v průměrů 14-21 dní podle podmínek.
Káva Kenya Kiranga získala velmi vysoké cuppingové skóre 86 bodů. Hodí se na přípravu espressa a filtrů, kde nabídne sladkokyselé chutě jablek, květin, medu a malin.
SLOVO PRAŽIČE
„Tato zrna jsme vybrali pro ty, kdo si vychutnávají kávu s vyšší aciditou, připravenou na V60 nebo Aeropress. Přirozené acidity, která je pro keňskou kávu specifická, dosáhneme rychlejším a dynamičtějším pražením. Konečná dosažená teplota je nižší, tím pádem se vyhneme praženým, klasicky hořkým chutím a získáme tak čajově lehký šálek kávy.“
KÁVA V SOUČASNÉ KENI
Keňa je známá vysokou kvalitou kávy, obecně se o ní hovoří jako o jedné z nejlepších na světě. Pěstování kávy mělo v zemi relativně pozdní začátek, ale průmysl si velmi rychle získal a nadále si udržuje vysokou reputaci.
V současnosti se pěstováním kávy v Keni živí asi 600 000 drobných pěstitelů, kteří hospodaří na půdě o rozloze menší než 20 000 metrů čtverečních. Tito farmáři tvoří 70% produkce kávy v zemi a jejich farmy pokrývají více než 75% veškeré půdy. Většina farmářů je organizovaná do družstev, z nich každé provozuje alespoň jednu zpracovatelskou stanici. Ty největší farmy mají často svou vlastní stanici.