NICARAGUA - NÁVRAT KE KOŘENŮM

Naše první kroky za kávou vedly do Nikaragui, kterou jsme si tak zamilovali, že jsme si do názvu vypůjčili jejich národního ptáčka jménem MOTMOT. Nyní máte i vy možnost ochutnat kousek této magické země.

 

Kávu Selva Negro Nicaragua, kterou pro vás kupujeme přímo od farmářky Mausi Kühl, zařazujeme do naší stálé nabídky káv. A to hned ve dvou stupních pražení, abyste si ji mohli vychutnat jak v šálku voňavého espressa, tak ve filtrované variantě.

 

„Psal se rok 2014, kdy jsme do Nikaragui zavítali poprvé, tehdy ještě během studií na vysoké škole. Jeden z výletů směřoval do chladné horské oblasti na severu země mezi okresy Jinotega a Matagalpa, kde se nachází původní kávová plantáž Selva Negra. Je to úchvatné místo, kde se nad lesem kávy nachází historická usedlost s jezerem a kolem se rozprostírá stálezelený prales,“ vzpomíná na první setkání s touto kávou hlavní pražič Palo.

 

NICARAGUA - NÁVRAT KE KOŘENŮM
NICARAGUA - NÁVRAT KE KOŘENŮM

Základy kávovým farmám dali němečtí přistěhovalci

Usedlost Selva Negra se nachází v severní části Nikaragui na vysočině s rozmanitou přírodou a bohatou historií. V druhé polovině 19. století, v období tzv. zlaté horečky, se mnoho německých rodin vydalo přes Atlantik za lepším živobytím. Jejich cesta do oblasti dnešní Kalifornie vedla přes Nikaraguu, kde někteří z nich zůstali a zasadili kávovníky.

 

V roce 1974 Eddy a Mausi Kühl, oba potomci prvních německých přistěhovalců, koupili farmu La Hammonia, jednu z původních německých kávových usedlostí. Třetinu půdy dále obhospodařují jako plně stíněnou kávovou plantáž s původním porostem, třetinu ponechali jako panenský les a třetinu využívají k chovu skotu a ekologickému zemědělství.  Rozšířili hospodářství také o zpracování kávy, výrobu sýrů a turismus.

 

 

NICARAGUA - NÁVRAT KE KOŘENŮM

Nicaragua Selva Negra

Nugát - lískové ořechy - mléčná čokoláda

Velmi jemná káva, která chutí připomíná nugát, lískové oříšky a mléčnou čokoládu. Promyté zpracování. Vhodná na espresso, french press, moka konvičku nebo na turka. 100 % arabica.

Farma Selva Negra ročně vypěstuje asi 220 000 kilogramů kávy ročně, převážně malé množství odrůd Caturra, Catuai, Bourbon, Maragogype, Java, Catimor nebo Geisha. Mikroloty se nachází v nadmořských výškách od 900 do 1 350 metrů nad mořem. Většina úrody putuje do Ameriky a do Evropy se tedy vůbec nedostane. Farma zaměstná asi 200 pracovníků, kteří i s rodinami žijí přímo na farmě nebo v nedalekém městě Matagalpa. Během sběru si farmáři najímají další pracovníky, kterým poskytují i ubytování.

Společnost Selva Negra Coffee Estate získala v roce 2007 a 2008 cenu za udržitelnost Special Coffee Association of America (SCAA), v 90. letech cenu Sempervirens a další ocenění za udržitelné hospodaření.