Peru, země původních obyvatel, Inků, krásných památek a samozřejmě vynikající kávy. Peru leží podél západního pobřeží Jižní Ameriky, jižně od Ekvádoru a Kolumbie, západně od Brazílie, kávové velmoci. Klima je zde velmi rozmanité. Ve východní nížinné džungli se obyvatelé Peru setkávají s tropickou oblastí, naopak suchou pouštní část nalezneme na západě podél pobřeží a chladné klima se nachází ve vysokých Andách.

Většina peruánských producentů kávy jsou malí zemědělci, kteří vlastní průměrně tři hektary kávových plantáží.

V Peru roste káva právě na východních svazích Andského pohoří, kde má ideální podmínky pro svůj růst – spoustu stínu a nadmořskou výšku 1000 až 1800 metrů nad mořem. Ve svazích Andského pohoří sbírají místní obyvatelé zralou kávu bobulku po bobulce. Ty poté předávají do zpracovatelského centra sídlícího pod plantážemi, kde třešně kávovníku suší na slunci podle tradiční metody místních obyvatel.

   

Většina peruánských producentů kávy jsou malí zemědělci, kteří vlastní průměrně tři hektary kávových plantáží. Tito malopěstitelé jsou seskupení v družstvech, díky kterým mají možnost vyjednat lepší ceny, zlepšit zacházení s produkcí po sklizni a rozvinout marketingové propagace. Pro představu, větší družstva sdružují až 2000 pěstitelů a vlastní více než 7000 hektarů plantáží. Nejmodernější družstva dokonce mají finanční pobočky, které poskytují finanční výpomoc pěstitelům za účelem zvýšení produkce a zlepšení kvality plodin.

Káva pěstovaná sdružením „El Palto“

Letošní káva z Peru, kterou jsme pro vás vybrali, pochází ze sdružení pěstitelů známé jako „El Palto“. Pěstování kávy v této oblasti amazonských Andách severního Peru začalo v padesátých letech 20. století. Tou dobou se zemědělské postupy opíraly o používání velkého množství agrochemikálií, které neměly na kvalitu produkce a chuť kávy pozitivní dopad. Po mnoha dekádách se místní pěstitelé rozhodli změnit zavedené způsoby a podnikly kroky k udržitelnému pěstování a zpracování kávy. To mimo jiné vedlo i k založení sdružení „El Palto“, za kterým v roce 2003 spolu s dalšími 35 drobnými pěstiteli stál José Carranza Barboza.

Cílem sdružení bylo vyvinout nový model pěstování a exportování kávy zajišťující vysokou kvalitu a její perfektní chuť. A je potřeba uznat, že se to místním farmářům doopravdy povedlo. Sdružení nadále postupně naplňuje svůj ambiciózní program a postupně zvyšuje kvalitu pěstování a zpracování mezi všemi členy družstva, které již dnes čítá 188 členů.

   

Věříme, že se družstvu podaří naplnit i tento dlouhodobý, ambiciózní plán. I proto jsme vybrali právě tuto kávu z Peru, abychom finančně podpořili sdružení „El Palto“.

Jako zajímavost můžeme doplnit, jakými způsoby družstvo nadále pracuje na zvýšení kvality kávy. Mezi dalšími kroky, do kterých bude družstvo investovat spoustu energie, času a vydělaných peněz jsou:

  • sušící domy u všech členských zemědělských podniků
  • nové vybavení a fermentační nádrže na farmě každého člena
  • podpora sociálního a environmentálního povědomí

Káva z Peru pražená recepturou MOTMOT

Peruánská káva má krásná, pravidelná zrna. Když k nim před vypražením přivoníte, ucítíte aroma mléčné čokolády.

Kávu z Peru pražíme na vyšší stupeň pražení. Tím u kávy probouzíme její potenciál v podobě kvalitní, hořké kávy s příjemným oříškovým aroma a chuti po mléčné čokoládě dodává hlavní pražič Pavel.