Naše první kroky za kávou vedli do Nikaragui, kterou jsme si tak zamilovali, že jsme si do názvu vypůjčili jejich národního ptáčka jménem Motmot. Nyní máte i vy možnost ochutnat kousek této magické země.

Kávu Selva Negro Nicaragua, kterou pro vás kupujeme přímo od farmářky Mausi Kühl, zařazujeme do naší stálé nabídky káv. A to hned ve dvou stupních pražení, abyste si ji mohli vychutnat jak v šálku voňavého espressa, tak ve filtrované variantě.

„Psal se rok 2014, kdy jsme do Nikaragui zavítali poprvé, tehdy ještě během studií na vysoké škole. Jeden z výletů směřoval do chladné horské oblasti na severu země mezi okresy Jinotega a Matagalpa, kde se nachází původní kávová plantáž Selva Negra. Je to úchvatné místo, kde se nad lesem kávy nachází historická usedlost s jezerem a kolem se rozprostírá stálezelený prales,“ vzpomíná na první setkání s touto kávou hlavní pražič Palo.

   

Základy kávovým farmám dali němečtí přistěhovalci

Usedlost Selva Negra se nachází v severní části Nikaragui na vysočině s rozmanitou přírodou a bohatou historií. V druhé polovině 19. století, v období tzv. zlaté horečky, se mnoho německých rodin vydalo přes Atlantik za lepším živobytím. Jejich cesta do oblasti dnešní Kalifornie vedla přes Nikaraguu, kde někteří z nich zůstali a zasadili kávovníky.

V roce 1974 Eddy a Mausi Kühl, oba potomci prvních německých přistěhovalců, koupili farmu La Hammonia, jednu z původních německých kávových usedlostí. Třetinu půdy dále obhospodařují jako plně stíněnou kávovou plantáž s původním porostem, třetinu ponechali jako panenský les a třetinu využívají k chovu skotu a ekologickému zemědělství.  Rozšířili hospodářství také o zpracování kávy, výrobu sýrů a turismus.

Kávu Salva Negro Nicaragua pražíme na dva odstíny

Kávu z naší oblíbené Selva Negra pražíme na dva různé stupně. Zrna jsou vysoce kvalitní, ve světlejším, tzv. filter-roast pražení vystoupí ovocitost zralých pomerančů s příjemnou dochutí aromatického koření. Tmavší stupeň pražení podpoří příjemnou zemitou hořkost a čokoládovou dochuť plného těla kávy,“ říká pražič Palo.

Farma Selva Negra ročně vypěstuje asi 220 000 kilogramů kávy ročně, převážně malé množství odrůd Caturra, Catuai, Bourbon, Maragogype, Java, Catimor nebo Geisha. Mikroloty se nachází v nadmořských výškách od 900 do 1 350 metrů nad mořem. Většina úrody putuje do Ameriky a do Evropy se tedy vůbec nedostane. Farma zaměstná asi 200 pracovníků, kteří i s rodinami žijí přímo na farmě nebo v nedalekém městě Matagalpa. Během sběru si farmáři najímají další pracovníky, kterým poskytují i ubytování.

Společnost Selva Negra Coffee Estate získala v roce 2007 a 2008 cenu za udržitelnost Special Coffee Association of America (SCAA), v 90. letech cenu Sempervirens a další ocenění za udržitelné hospodaření.