Kvalitativní vlastnosti
Transparentní původ máme, teď přichází řada na kvalitu kávy. Kvalitnější káva se pěstuje ve vysokohorských podmínkách a kávové třešně se sbírají ručně, což je šetrné ke kávovníkům. Ruční sběr navíc zaručí výběr pouze zralých plodů.
Dalším kritériem kvality je způsob zpracování. Výběrová káva se praží světlejším pražením, čímž se zachová potenciál kávy a rozvine se celá škála chutí. V chuťovém profilu pak můžeme cítit nejrůznější tóny ovoce, citrusů, mirabelky, broskve, ibišku, ale také třeba čokolády, karamelu, medu nebo tabáku.
Poté káva prochází testem kvality a degustací, tzv. cuppingem, což je zhodnocení chuti včetně zhodnocení počtu fyzických defektů zelené kávy (poškození zrna při zpracování, poškození způsobené hmyzem, plísně aj.). Nezávislí profesionálové hodnotí aroma, chuť, aciditu, tělo, dochuť, lahodnost, vyváženost, čistotu šálku, jednotnost a celkový dojem z kávy. Za výběrovou kávu se pak podle Asociace výběrové kávy (Specialty Coffee Association) může považovat káva s cuppingovým skóre vyšším než 80 ze 100 bodů.
Cuppingové skóre najdete také u všech našich káv.