Káva má v Etiopii dlouholetou tradici, první zmínky o kávě v této africké zemi pochází již z 9. století. Etiopie ročně vyprodukuje 300 tisíc tun kávy a řadí se tak mezi tři největší producenty arabiky na světě, hned po Brazílii a Kolumbii. Kávovníky jsou v Etiopii doma, rostlina coffea  arabica pochází právě z této země, konkrétně z oblasti Kaffa, odkud také název káva.

Farma Morendocofe se nachází v nadmořské výšce 1 700 – 2 000 metrů. Její základy položil etiopský kávový nestor Ato Haile Gebre, který zasvětil více než šedesát let etiopské kávě. Během minulých let se rozrostla farma na rozlohu téměř 500 hektarů, kávovníky zde rostou polodivoce, převážně odrůda Heirloom.  Farmáři zpracovávají zrna promytou metodou. Kávy zpracované touto promytou metodou se také považují za nejkvalitnější a nejcennější.

Etiopská káva, kterou vám nabízíme, je ze světoznámé oblasti Guji, z rodinné farmy Morendocofe. Kvalitní zelená zrna nabízí plnou chuť, sladkost sušeného ovoce a dochuť mléčné čokolády, popsal kávu Ethiopia hlavní pražič Pavel.

Chuť etiopské kávy je nezaměnitelná

„Etiopskou kávu pražím na světlejší odstíny, při kterých vyniká příjemná, vyvážená chuť bez extrémní acidity či přehnané hořkosti. Splňuje vše, co si od kávy lidé slibují. Je komplexní, se sladkým nádechem s kořeněnou dochutí. Správně pěstovaná, zpracovaná, upražena a připravená káva chutná všem – laikům i odborníkům,“ dodal náš pražič Pavel.

Ethiopia z pražírny MOTMOT se hodí nejlépe na alternativní přípravy kávy. Právě díky nim vyniknou v šálku sladké tóny zralého ovoce. Na espressu nabídne tato káva vyšší aciditu, citrusovou svěžest s příjemnou dochutí aromatického koření.

Pro nás v MOTMOT je však Etiopie zajímavá také tím, že je tato krajina považována za tzv. kolébku kávy. Kávovník arabika (coffea arabica L.) pochází právě z Etiopie. Ta má v Etiopii dodnes velký kulturní a tradiční význam a díky zachování původního obyvatelstva, se jisté procento kávové produkce pěstuje, zpracovává a pije podle původních tradic.