Káva má v Etiopii dlouholetou tradici, první zmínky v této africké zemi pochází již z 9. století. A jsou to první zmínky o kávě vůbec. Kávovník, rostlina coffea arabica, pochází právě z Etiopie, konkrétně z oblasti Kaffa, odkud je odvozen také název káva. V současnosti Etiopie vyprodukuje přes 400 tisíc tun kávy ročně, čímž se stává největším producentem arabiky mezi africkými státy a třetím největším producentem arabiky na světě, hned po Brazílii a Kolumbii.

CHUŤ ETIOPSKÉ KÁVY JE NEZAMĚNITELNÁ

Kávová zrna jsou ručně sbírána zemědělci a následně pečlivě tříděna, aby byla zaručena maximální kvalita kávy. I když je káva zpracována naturální neboli suchou metodou, kontrola kvality zrn je prováděna v barelech s vodou, ve kterých zralá zrna klesají ke dnu díky své hustotě. Nezralá a méně kvalitní zrna plavou na hladině, čímž mohou být jednoduše od zbytku odstraněna.

Ethiopia Dambi Uddo má komplexní chuť s jemnou aciditou. V šálku můžete najít ostružiny, borůvky, ale i meruňky nebo sladkost mléčné čokolády. Tato káva je opravdu jedinečná, proto není divu, že si svými charakteristikami vysloužila výjimečné cuppingové skóre 87 bodů.

DOPORUČENÍ BARISTY

„Etiopská káva je skvělá snad v každém stylu. Jako aromatické ovocité espresso, nebo velmi příjemný a sladký filtr s chutí ostružin a borůvek. Z této kávy si připravujeme také skvělé cold brew. Můj vyladěný recept na domácí cold brew je čerstvě, hruběji, namletá káva z Ethiopie, kterou nechávám extrahovat ve studené vodě v poměru 1:12 (káva:voda) v lednici po dobu 21 hodin,“ říká hlavní barista Vašek.

KÁVA Z VÝŠIN REGIONU GUJI

Etiopská káva z regionu Guji je pěstována několika menšími zemědělci, které sdružuje zpracovatelská stanice Dambi Uddo. Kávovníky zde rostou poměrně vysoko, konkrétně v nadmořské výšce mezi 2000 až 2500 metry. Vyšší poloha kávovníků se odráží v delším procesu zrání kávových zrn, které tak mají spoustu času na vývoj intenzivních chutí a aromat. Na této farmě se můžeme setkat s původními etiopskými odrůdami kávovníku, Guji Landraces, stejně tak jako s JARC, odrůdami vyšlechtěnými výzkumným centrem pro zvýšenou odolnost vůči chorobám a škůdcům.

OCHUTNEJTE JINÉ KÁVY

Tato káva patří do edice MODERN EDITION. Vyzkoušejte další kávy z této edice, které jsou charakteristické svou ovocitou chutí a jemnou aciditou.

ochutnejte podobné kávy